Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
P1-MORGON TISDAG 21 MARS

Centern har medvind bland väljarna

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 16.15
"Om Alliansen inte får majoritet i riksdagen så kommer vi få laga efter läge”
(12 min)
Kvinna stående framför publik
1 av 2
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio
Porträtt på Michael Arthursson.
2 av 2
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson. Foto: Viktor Hedlund/Sveriges Radio

Centerpartiet får sitt största väljarstöd på 34 år, visar den senaste SIFO-mätningen. Om det fortsätter såhär kan man gå om Moderaterna som största parti.

Hör partisekreteraren Michael Arthursson.

Kommentar av Fredrik Furtenbach.

Gapet mellan Centerpartiet och Moderaterna är det minsta sedan 70-talet, strax över fyra procentenheter. I den senaste SIFO-undersökningen fick Moderaterna endast 18,4 procent- det lägsta resultatet för partiet sedan hösten 2003, medan Centern ökade rejält och hamnade på 14,2 procent.

– Vi tar inte ut något i förskott, det är ett och ett halvt år kvar till valet och det är ingen som röstat än, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Att bli Alliansens största parti ser Michael Arthursson inte som den största frågan i bygget av en Alliansregering. Istället säger han att man inom Alliansen fokuserar på att formulera problem, vad partierna har för gemensamma besked och hur Sverige ska utvecklas med Alliansen. 

– Det kommer ta lite tid att nystarta. Det har varit turbulenta månader den senaste tiden, bland annat i frågan huruvida man ska samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Det Michael Arthursson syftar på är Anna Kinberg-Batras besked om att Moderaterna öppnar för ett samarbete med SD. I Ekots lördagsintervju för några veckor sedan upprepade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att Centern inte kommer att samarbeta med SD, att de vill forma en Alliansregering och att man i annat fall kommer att söka blocköverskridande lösningar. 

– Alliansen är det enda tydliga regeringsalternativ som finns. Om det inte blir så får vi laga efter läge, säger Michael Arthursson. 

Skulle det kunna innebära att en röst på Centern kan vara en röst på Stefan Löfven som statsminister?

– Nej, en röst på Centerpartiet är en röst på Alliansen. Vi går till val för att vinna valet. 

Men enligt Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach befinner sig Alliansen i det kanske svåraste politiska läget sedan den bildades. 

– Budskapet hamnar ganska långt ifrån det man vill att det ska handla om. Man vill prata om att Alliansen kan styra ihop och att man kan komma överens, men det är så mycket problem kring detta eftersom Moderaternas opinionssiffror är så låga och Alliansen är så långt ifrån egen majoritet, så man tvingas prata om massa andra saker än det man egentligen vill förmedla för att locka väljare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".