Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Syrier fick roll som flykting i hyllad finsk film

Uppdaterat torsdag 23 mars kl 05.25
Publicerat torsdag 23 mars kl 05.00
Sherwan Haji är Khaled
(6:00 min)
Bild ur filmen Ljus i Natten av Aki Kaurismäki. Den syriska flyktingen Khaled (Sherwan Haji) kommer till Helsingfors och får jobb på en restaurang som just bytt ägare. Foto: Sputnik Film/svensk distribution Folkets Bio
1 av 2
Bild ur filmen Ljus i Natten av Aki Kaurismäki. Den syriska flyktingen Khaled (Sherwan Haji) kommer till Helsingfors och får jobb på en restaurang som just bytt ägare. Foto: Sputnik Film/svensk distribution Folkets Bio
Sherwan Haji och Nuppu Koivu) Sherwan Haji och skådespelarkollegan Nuppu Koivu, som även jobbar i bröderna Kaurismäkis bar i Helsingfors. Foto: Thella Johnson
2 av 2
Sherwan Haji och Nuppu Koivu) Sherwan Haji och skådespelarkollegan Nuppu Koivu, som även jobbar i bröderna Kaurismäkis bar i Helsingfors. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.

Han flyttade från Syrien till Finland och fick på ett osannolikt sätt en ledande roll i Karuismäkis nya hyllade film. Reportage av Thella Johnson.

Sherwan Haji är Khaled.

Från Kaurismäki-fan till Kaurismäki-stjärna. Den syrienkurdiske skådespelaren Sherwan Haji tar just nu världen med storm i den finländske mästerregissörens Aki Kaurismäkis senaste film, Ljus i natten, som hade Sverigepremiär i förra veckan. Filmen, nyligen belönad på Berlins filmfestival, följer den unge Khaled som flyr krigets Syrien och mer eller mindre av en slump hamnar i Finland.

Vår korrespondent Thella Johnson stämde träff med huvudrollsinnehavaren i hans nuvarande hemstad Helsingfors.

- Vi brukar ju säga att Universums vägar är outgrundliga, säger Sherwan Haji.

Det är mars månad i Helsingfors. Vi befinner oss i filmbröderna Kaurismäkis klassiska krogkomplex på Eriksgatan: Biljardhallen Corona med dess intilliggande bakficka, sovjetnostalgiska Café Moskva. Bartendern Nuppu Koivu som även är Sherwans medaktör i filmen, släpper in oss trots att baren ännu inte har öppnat för kvällen.

Sherwan är trött, han har just kommit hem till Helsingfors från den belgiska premiären av Ljus i natten (orig: Toivon tuolla puolen) där han spelar huvudrollen. En kritikerrosad film som ser ut att kunna bli Aki Kaurismäkis största internationella framgång någonsin, redan såld till mer än 80 länder. Sherwan Haji spelar Khaled, en syrisk flykting som en morgon anländer till Helsingfors hamn med svart ansikte och nedsolkade kläder efter att ha gömt sig i en kolhög ombord på ett fraktfartyg från Polen.

Sherwan Haji har hyllats för sin prestation som den fåordige målmedvetne Khaled. Och allt är, precis som han själv säger, smått outgrundligt:

Här, på en legendarisk regissörs favoritplats i hörnet av den lilla baren i Helsingfors, sitter nu den teaterelev som i skolsalens mörker hemma i Damaskus förtrollades av en av hans filmer.

En av Sherwans filmlärare på teaterhögskolan hade för vana att varje vecka ta med olika europeiska filmer till skolan, filmer som annars var svåra att hitta i Mellanöstern. En av dem var Aki Kaurismäkis Mannen utan minne. 

- Det var som att se någon japansk film, eller en gammal rysk film, eller något av Charlie Chaplin. Jag minns det så väl, de pratade ju knappt! I Syrien lärde vi oss skådespeleri i en helt annan tradition med influenser från egyptisk och indisk film. Alla pratar, dansar och sjunger konstant och hela tiden händer det något. Att se en en Kaurismäkifilm i Damaskus var att få en kulturchock. 

Sherwan hann utexamineras och spela i några syriska sitcoms och tv-filmer, men så träffade han sin blivande fru, en finska som bodde och jobbade i Damaskus. När förhållandet blivit på allvar bestämde de sig för att flytta till Finland.

Idag är de gifta och bor i Helsingfors med sin sexåriga dotter. Men Sherwan tvekade att lämna Syrien, han visste att det skulle bli svårt att få en karriär i ett nytt land utan språk och kontakter. Därför fortsatte också utbilda sig i London under en tid.

Det var då han fick ett kryptiskt mejl. Inbördeskriget i Syrien, som ännu inte hade brutit ut när Sherwan emigrerade, hade nu pågått i flera år. Resten av hans familj, som är kurder, hade flytt. Han var med på mejlinglistan från en syrisk hjälpförening i Finland och därifrån skickades det ut en förfrågan. En filmproduktion sökte en man från Mellanöstern.

- Vid det laget var det mycket oklart vilken sorts film eller vems film det rörde sig om. Men nånting inom mig sa åt mig att tacka ja och åka hem till Finland för att provfilma, säger Sherwan. 

Efter några tagningar vid olika tillfällen blev han kallad till producentens kontor.

- Grattis, du har fått huvudrollen i Aki Kaurismäkis nya film. Under trettio sekunder gick jag in i någon sorts universell tystnad, jag kommer aldrig att glömma det ögonblicket, säger Sherwan Haji.

För honom innebar rollen inte bara en enorm utmaning och en helt ny nivå i karriären. Han kände också ett stort ansvar, säger han.

- Jag behövde aldrig fly över gränser och blev aldrig betraktad som illegal, som Khaled i filmen. Men i rollen ska jag gestalta smärtan hos alla dessa människor. Om flyktingar själva kan känna igen sig, så är det viktigare än allt annat publikmottagande, säger Sherwan Haji. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".