Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Grekland öppnar skolor för flyktingbarnen

Uppdaterat onsdag 29 mars 2017 kl 06.34
Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 06.00
"Varje dag frågar de om det är skola i dag"
(5:59 min)
Ahmed, Iqram och deras pappa Anwar.
Ahmed och Iqram från Afghanistan har missat två år av sin skolgång. "Jag är orolig för deras framtid", säger barnens pappa Anwar. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Efter att gränserna i Europa stängdes för den stora flykting- och migrantströmmen förra året är nu över 60 000 människor fast i Grekland. Många av dem är barn som har förlorat ibland över ett år av sin skolgång. Sedan i höstas har Grekland med pengar från EU börjat erbjuda undervisning för flykting- och migrantbarn. Vår korrespondent Johanna Melén följde med när skolbussen avgick från ett flyktingläger i Aten.

När bussarna kör fram och stannar utanför Elaionas flyktingläger en bit från Atens centrum står barnen redo vid grinden. När klartecken ges rusar de mot sin buss. Det här är dagens höjdpunkt.

– De är så ivriga. Varje dag frågar de "är det skola i dag, är det skola i dag?" säger Danae från IOM, Internationella organisationen för migration, som organiserar transporten från flyktinglägret till skolan.

Inne på buss nummer fyra tar det en stund innan alla har satt sig. Mayda, 12 år och Negin, 11 år sitter bredvid varandra. Deras familjer kommer ursprungligen från Afghanistan, själva har de växt upp i Iran.

– Vi lär oss grekiska, engelska, har idrott och håller på med datorer, säger Mayda.

Hon vill bli översättare när hon blir stor.

– Grekiska, franska, tyska. Jag tycker om de språken.

Mayda säger att hon snart ska flytta till Tyskland. Där bor hennes moster, mormor och morfar.

Hon har kommit till Grekland med sin mamma, pappa och syster. Det är bra i lägret, säger hon. Hon ser ut som vilken 12-åring som helst på väg till skolan.

Den blivande översättaren Mayda tolkar från engelska åt kompisen Negin.

Negin har gått i skola i fyra månader nu.

Vad gjorde du innan?

– Ingenting, säger Negin.

Fram till i mars förra året var Grekland bara ett land att passera för flyktingar och migranter på väg norrut i Europa. Men när flera länder längs den så kallade västra Balkanrutten, som Serbien och Makedonien, stängde sina gränser förändrades situationen dramatiskt. Nästan från en dag till en annan blev över 40 000 människor, många från Syrien, Irak och Afghanistan, fast i Grekland. I dag är siffran uppe i över 60 000. Trots att EU i mars förra året kom överens med Turkiet om att i princip alla som i fortsättningen tar sjövägen från Turkiet till Grekland ska skickas tillbaka igen har båtarna fortsatt att komma, om än i mycket mindre utsträckning.

De som kanske drabbas hårdast är barnen. En stor andel av flyktingarna och migranterna i Grekland är i skolåldern. Förra våren räknade organisationen Rädda barnen ut att flyktingbarnen i Grekland i genomsnitt missat skolan i ett och ett halvt år. Men sedan i höstas, med pengar från EU, har den grekiska regeringen börjat organisera skolgång – fortfarande i liten skala. Målet var från början att 18 000 flykting- och migrantbarn skulle få börja skolan under hösten. Men än så länge handlar det bara om runt 2 500 barn. 

När bussen stannar utanför skolan i Aten står skolpersonal vid grinden och välkomnar Mayda, Negin och de andra. Klockan är två på eftermiddagen. Flyktingbarnen börjar sin skoldag när de grekiska eleverna slutar sin. Det har hänt att föräldrar men också politiker från det nazistiska partiet Gyllene gryning protesterat och demonstrerat mot flyktingbarnens skolgång. Dethar fått stor uppmärksamhet, säger Danae från IOM, men hör ändå till undantagen. I de allra flesta fall har barnen varit välkomna till skolan.

Utanför grinden till Elaionas flyktingläger i Aten väntar Ahmed, 9 år och hans storebror Iqram, 14 år vid tre stora resväskor. De har just kommit med sina föräldrar från ön Chios. Nu väntar de på en plats inne i lägret.

Familjen är från Afghanistan. Barnen, säger pappa Anwar, har inte fått ordentlig undervisning på två år nu. Hemma i Kabul gick de i en fin privatskola.

– Jag känner mig orolig för deras framtid, säger Anwar.

– Det känns inte bra. När jag går i skolan känner jag mig glad, leker och lär mig saker: Matte, naturvetenskap, kemi, engelska, säger Iqram. 

Lillebror Ahmed säger att han blir uttråkad av att inte gå i skola.

– Då sitter jag bara, så här, säger han.

Fast med en osynlig fotboll visar han också vilka trix han kan göra på fotbollsplanen. I skolan gillar han att läsa, skriva och jobba med projekt.

Nu hoppas de på att snart få börja i skolan igen.

– Grekland är bättre än Afghanistan, säger Iqram.

– Människor här är snälla, och det är fred.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".