Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Spelbranschen i Malmö blomstrar

Uppdaterat tisdag 4 april 2017 kl 05.00
Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 05.00
"Hade vi fått ta in dubbelt så många, hade vi kunnat göra det."
(5:23 min)
Bilden visar Johan Bennet, student på The Game Assembly, yrkeshögskola för spelutvecklare när han testar ett virtual reality-spel. Han har en täckande mask för ögonen och två kontroller i händerna. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Johan Bennet, student på The Game Assembly i Malmö, testar virtual reality-spel. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Spelföretaget Massive Entertainment i Malmö har fått storkontraktet på att göra spel till filmen Avatar. När företaget nu behöver anställa 200 personer är bristen på spelutvecklare en utmaning.

– Jag är väldigt inriktad på triple A, alltså stora företag, Massive, Io, Dice. Men jag är öppen för det mesta, säger Amanda Hakim, snart färdigutbildad spelgrafiker i Malmö.  

Hon går på yrkeshögskoleutbildning på The Game Assembly i Malmö. Hon och klasskamraten Susanne Sühl är inte oroliga för att stå utan jobb när de är klara med de sex månaders praktik de ska göra i höst. 

– Praktiken blir ju som nästan test-anställning, kan man väl säga, säger Susanne Sühl. 
 
I februari blev det offentligt att Massive Entertainment i Malmö, som ingår i Ubisoft, har fått kontraktet på att göra spel på filmen Avatar. Tio år räknar vd:n David Polfeldt med att Avatar-projektet kommer att ta. Företaget som i dag har 400 anställda i Malmö behöver nu växa fort.

– Om man bara tittar på vad projekten behöver i dag skulle vi behöva anställa 200 personer inom väldigt kort tid för att kunna göra det vi har sagt att vi ska göra, säger David Polfeldt.  

I år? 

– Ja, inom tolv månader egentligen.  

Utmaningen i att rekrytera, säger David Polfeldt, är att både locka de nyutbildade och de mer erfarna. Eftersom det är brist på spelutvecklare i Sverige rekryterar Massive, liksom många andra spelföretag i Sverige, internationellt, inte minst från utländska spelföretag som tvingats stänga.

På The Game Assembly i Malmö finns just nu 206 studenter. Av dem är 27 kvinnor. Över 3 000 spelutvecklare utbildas i Sverige varje år, men andelen kvinnor är fortfarande låg. Intresset för skolans nu fyra olika utbildningar är stort. 

– Hade vi fått ta in dubbelt så många hade vi kunnat göra det, säger Ann-Sofie Sydow, utbildningsledare på The Game Assembly. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".