Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Ny era och babyboom inom Farc

Uppdaterat fredag 31 mars 2017 kl 06.05
Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 05.00
"Jag trodde aldrig jag skulle få barn"
(4:36 min)
Sandra Saez med dottern Manuela. Sandra gick med i Farc-gerillan för 6 år sedan och trodde aldrig att hon skulle få barn.
1 av 5
Sandra Saez med dottern Manuela. Sandra gick med i Farc-gerillan för 6 år sedan och trodde aldrig att hon skulle få barn. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Vicente Pulecio med vapnet han snart ska lämna ifrån sig. Bakom honom står vaggan där Vicentes 9 månader gamla son sover.
2 av 5
Vicente Pulecio med vapnet han snart ska lämna ifrån sig. Bakom honom står vaggan där Vicentes 9 månader gamla son sover. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Sedan fredsavtalet skrevs under har flera gerillasoldater skaffat barn. Tidigare var det förbjudet att ha barn i Farc-gerillan.
3 av 5
Sedan fredsavtalet skrevs under har flera gerillasoldater skaffat barn. Tidigare var det förbjudet att ha barn i Farc-gerillan. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Gerillasoldaten Deisy Garcia byter på skn nyfödda son Alexis inne i tältet.
4 av 5
Gerillasoldaten Deisy Garcia byter på skn nyfödda son Alexis inne i tältet. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin besöker gerillasoldater som fått barn i lägret La Carmelita i södra Colombia.
5 av 5
Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin besöker gerillasoldater som fått barn i lägret La Carmelita i södra Colombia. Foto: Sveriges Radio.

Det kanske främsta tecknet på att många gerillasoldater nu förbereder sig på ett nytt liv är så kallade freds-bebisar. Reportage av vår Latinamerika-korrespondent Lotten Collin, från läger i södra Colombia.

Efter fredsavtalet i Colombia har Farc-gerillan samlats i särskilda läger för att lämna över sina vapen och påbörja en återintegrering i det civila samhället. Under den över 50 år långa konflikten har det varit förbjudet för Farc-medlemmar att skaffa barn, men nu genomgår gerillan plötsligt en baby-boom.

Sandra Saez gungar den lilla nätvaggan som hänger inne i tältet. Men Manuela slutar inte skrika så Sandra tar upp henne för att amma.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få barn, under kriget var det inte tillåtet. Kvinnliga gerillasoldater måste använda preventivmedel, men jag var ändå alltid orolig över att bli gravid. Jag såg andra kvinnor som tvingades lämna bort sina barn ifall de blev gravida, säger Sandra, och berättar om en nära vän som födde sin dotter i djungeln.

Hon tvingades lämna bort sitt barn till släktingar. Hon tog det hårt.

– Tänk dig att skiljas från sin nyfödda bäbis! säger Sandra och tittar ner på Manuela som somnat i hennes famn.

– Jag blev gravid innan fredsavtalet skrevs under i november förra året, så jag var orolig att samma sak skulle hända mig. Det var en lättnad när befälhavaren sa att jag kunde behålla barnet, säger Sandra.

Sandra gick med i gerillan för sex år sedan, innan Farc började fredsförhandla med regeringen. Hon blir allvarlig när hon pratar om sömnlösa nätter med bombanfall och långa vandringar i djungeln utan vila eller mat. Jag frågar hur hon ska förklara för sin dotter varför hon valde att gå med i gerillan.

– Jag har sparat foton från tiden i djungeln som jag tänkte visa henne när hon blir äldre. Då får jag försöka förklara att gerillan var det bästa alternativet för mig, min familj var fattig, säger Sandra, som bor granne med andra gerillasoldater som just fått barn, i utkanten av det leriga lägret.

I tältet bredvid brottas den nyblivne pappan Vicente Pulecio med samma frågor.

– Även om jag inte berättar så kommer ju min son få reda på att jag var med i Farc-gerillan. Så jag har funderat på vad jag ska säga den dagen han frågar, säger Vicente, som har sitt vapen hängandes precis bredvid vaggan inne i tältet.

Runt om i Colombia har Farcs gerillasoldater samlats i läger som det här, där de ska lämna över sina vapen och förbereda sig för en framtid som civila. Fredsbäbisarna, som dom kallas, är ett tydligt tecken på att kriget faktiskt är över. Vicente drömmer om att bo med sin lilla familj på landet.

– Jag skulle vilja starta ett eget slakteri, eller kanske ha mjölkkor, säger Vicente, medan regnet slår mot tältduken.

Hans 9 månader gamla son Dainer kämpar för att nå min mikrofon. Precis som många andra gerillasoldater har Vicente knappt gått i skolan.

– Jag började andra klass, men sedan var jag tvungen att börja arbeta på gården för att hjälpa mina föräldrar. Jag fick inte studera, det var uteslutet, ingen frågade mig vad jag vill bli, säger Vicente, som gick med i gerillan redan som tonåring.

Nu ser han fram emot att hämta sin son i skolan, fråga honom vad han tycker om, vad han skulle vilja göra i framtiden.

– Jag vill aldrig tvinga honom till något han inte vill, säger gerillasoldaten Vicente Pulecio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".