Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Trumps möte med Egyptens al-Sisi

Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 05.00
Samarbeta för fred i Mellanöstern, mot IS och islamistisk terror
(4:19 min)
Trump och al-Sisi.
Foto: NICHOLAS KAMM

I går togs Egyptens president Abdel Fatah al Sisi emot av Donald Trump i Vita Huset. Det blev ett hjärtligt möte där de båda kritiserade presidenterna berömde varandra. Hör Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Han gör ett fantastiskt jobb, sa Donald Trump om Egyptens president, när han gjorde klart att utfrysningen är över och Sisi har USAs oreserverade stöd. Det var precis den helomvändning Sisi hoppats på och den egyptiske presidenten återgäldade komplimangen med att uttrycka sin djupa uppskattning för Trumps unika personlighet.

Två polariserande presidenter som båda fått kritik för sitt sätt att uttrycka sig, sina bombastiska uttalanden och storslagna projekt som murbygge och expansion av Suezkanalen. Här fann de varandra och lovade att samarbeta för fred i Mellanöstern, mot IS och islamistisk terror.

Som väntat riktades ingen offentlig kritik från USA mot Egyptens övergrepp mot mänskliga rättigheter. Människorättsorganisationer, som har allt svårare att verka i Egypten i dag, uppskattar att Egypten under Sisi, har gripit uppemot 40 000 politiska motståndare, de allra flesta tillhör det förbjudna och nu terrorstämplade Muslimska Brödraskapet, men också unga sekulära och liberala aktivister som mobiliserade till revolten 2011.

Bland de gripna finns också egyptisk-amerikanska Aya Hegazi, vars ideella organisation arbetade för att rädda gatubarn. Hon står nu anklagad för trafficking, och många människorättsförsvarare hade hoppats att Trump skulle kräva att hon frigavs, vilket han inte gjorde.

För politiska dissidenter och människorättsaktivister i Egypten, har USA:s tidigare påtryckningar fungerat som ett slags livlina och försäkring. Nu ser man med fasa framför sig hur USA kommer att acceptera inskränkt yttrandefrihet, fängelsedomar mot aktivister och fackföreningsledare och att Sisi får fria tyglar att krossa civilsamhället. Organisationer och individer som arbetar för kvinnors rättigheter, politisk yttrandefrihet misstänkliggörs idag av såväl egyptiska myndigheter som den statskontrollerade pressen.

De beskylls för att vara utländska agenter och för att ta emot pengar från länder som är fientligt inställda till Egypten. Så var till exempel fallet med feministen och människorättsförsvaren Mozn Hassan, som nyligen tog emot det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood. Hon har, liksom många andra aktivister, belagts med utreseförbud och fått sina ekonomiska tillgångar frusna, anklagad bland annat för att ha uppmuntrat så kallad oansvarig frigjordhet.

USA:s president Donald Trump och Egyptens Abdel Fatah al Sisi har en samsyn vad gäller militant jihadism och islamistisk terror. Men bakom kulisserna finns det kritik i USA mot att Egypten inte lyckats bekämpa den så kallade Islamiska staten IS på norra Sinai.

En amerikansk kommentator klagade också över att Egypten, trots miljarder i militärt bistånd, aldrig skickat sina F-15-plan för att delta i bombräder mot IS i Mosul eller Raqqa, medan Sisis politiska repression däremot leder till en radikalisering som föder nya terrorister.

Vissa bedömare anser att Egyptens krafttag mot det muslimska brödraskapet, som tidigare var landets största politiska parti, men idag är förbjudet och terroriststämplat, har bidragit till att unga islamister istället söker sig till IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".