Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Rekordstort intresse för första parlamentsvalet

Uppdaterat torsdag 6 april kl 05.49
Publicerat torsdag 6 april kl 05.00
”Nu är allting möjligt i Gambia”
(5:40 min)
Fatoumatta ”Touma” Njai ställer upp i parlamentsvalet för att hon vill förbättra utbildningen i Gambia
1 av 5
Fatoumatta ”Touma” Njai ställer upp i parlamentsvalet för att hon vill förbättra utbildningen i Gambia. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.
Mustapha Kah ställer upp som självständig kandidat och vill uppmuntra entreprenörskap och start-ups i Gambia, för att öka sysselsättningen bland unga.
2 av 5
Mustapha Kah ställer upp som självständig kandidat och vill uppmuntra entreprenörskap och start-ups i Gambia, för att öka sysselsättningen bland unga. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.
Oumi Ceesay bor i Banjul och tycker det är dags att låta landets unga förverkliga sina visioner.
3 av 5
Oumi Ceesay bor i Banjul och tycker det är dags att låta landets unga förverkliga sina visioner. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.
En historisk debatt i Banjul, mellan kandidater som ställer upp i Gambias kommande parlamentsval.
4 av 5
En historisk debatt i Banjul, mellan kandidater som ställer upp i Gambias kommande parlamentsval. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.
Modou Lamin Bah är partiet UDPs kandidat för Banjul North.
5 av 5
Modou Lamin Bah är partiet UDPs kandidat för Banjul North. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.

I dag är det parlamentsval, det första valet sedan Adama Barrow installerades som president för ett par månader sedan och landet återfick yttrandefriheten. Intresset för politik i landet är stort nu, speciellt bland de unga. Hör reportage av vår korrespondent Palmira Koukkari Mbenga.

Folk börjar samlas på läktaren framför den lilla scenen. Den står precis intill den benvita triumfbågen i Gambias huvudstad Banjul. Här ska strax fem kandidater i parlamentsvalet debattera, med den gambiska flaggan som bakgrund. Det alltså intill Arch 22, som är ett minnesmärke över militärkuppen 1994, då förre presidenten Yahya Jammeh grep makten.

Kandidaterna ställer upp i valkretsen Banjul North och innan själva debatten drar igång säger konferenciern att det här är ett historiskt ögonblick, i landets korta politiska historia. Det har gått knappt två månader sedan Yayha Jammeh mer eller mindre tvingades avgå och landet fick yttrandefrihet igen.

En av kandidaterna som ställer upp är Modou Lamin Bah. En ung entreprenör, som representerar UDP, United Democratic Party, samma parti som nuvarande president Adama Barrow tillhör. En av Modou Lamin Bahs allra viktigaste valfrågor är att förbättra situationen för landets unga.

– Under de senaste 22 åren har Gambia inte utvecklats alls och kommer inte kunna utvecklas utan de unga. Under förra valet var det de unga som röstade bort Jammeh. Vi tänker inte sluta där, utan se till att landet fortsätter utvecklas, säger Modou Lamin Bah.

”Inte för ung för att ställa upp i valet”

I år är antalet kandidater som ställer upp rekordhögt. 239 personer tävlar om de 48 platserna i parlamentet. Den nyvunna friheten och sänkta avgifter för att ställa upp tros vara några av orsakerna. Jag får berättat för mig att runt 20 av kandidaterna är unga. Via kampanjen Not too young to run, som går ut på att om du är tillräckligt gammal för att rösta är du också tillräckligt gammal för att ställa upp val, har aktivister försökt se till att de unga också fortsatt får vara en del av byggandet av det Nya Gambia.

Utanför juridikstudenternas lokaler på University of the Gambia står en bil parkerad med Mustapha Kahs ansikte klistrad över alla fönsterrutor. Han ställer upp som självständig kandidat och även han fokuserar på landets unga i sin kampanj. Det viktigaste, säger han, är att se till att de får jobb.

– Vi måste uppmuntra entreprenörskap och start-ups, för staten kan inte skapa jobb för alla. Under kampanjen träffar vi ibland unga som nästan gråter, för att de har energin och de vill göra något med sina liv men ingen hjälper dem, säger Mustapha Kah.

Han vill också flytta politikens fokus från personer och partier och vill att väljarna ska rösta efter vilka sakfrågor som tilltalar dem. Det är därför han ställer upp utan att vara knuten till något parti.

– Det var en som sa till oss att vår kampanj är unik. De andra kandidaterna bara kommer dit och säger det här är min släkting, ni borde adoptera honom som er son och kampanja för honom. Visst, det är tradition men det är inte så vi borde hantera politik på 2000-talet, säger Mustapha Kah.

”Det är som en pånyttfödelse”

Fatoumatta Njai ser inte sig själv som en politiker. Egentligen ville hon bli diplomat, men tyvärr gick inte det eftersom Yahya Jammeh skapade ett glapp för oss på 22 år säger hon. Nu ställer hon upp i valet eftersom hon tycker att mycket borde göras för att höja standarden på utbildningen i landet.

– Alla ser mig som någon som hade en privilegierad barndom, vilket kanske är sant, men jag vill att de privilegierna jag hade ska nå alla barn, säger Foumatta Njai.

Nu när Gambia har fått en ny president tänker hon att hon kanske kan ge sig in på den diplomatiska banan igen. Att se debattklimatet just nu i Gambia är fantastiskt, säger hon.

– Jag är stolt över att vara en del av det Nya Gambia. Men det finns fortfarande mycket att göra. Vi har debatter och folk säger vad de tycker. Det är som en pånyttfödelse, men vi har fortfarande en lång bit kvar, säger Fatoumatta Njai.

”Nu är allting möjligt i Gambia”

Tillbaka på debatten vid triumfbågen i Banjul. Mörkret har fallit och efter nästan tre timmar syns inga tecken på avrundning. Kandidaterna argumenterar passionerat, pikar varandra och publiken ömsom jublar och buar åt dem. Debatten livesänds på nätet och en kvinna ur diasporan ringer in och ställer en fråga över telefon. 

Amie Ann och Oumi Ceesay, två unga tjejer som båda bor i Banjul lyssnar koncenterat på debatten. De är båda här för att se vad kandidaterna har att erbjuda, för att sen bestämma sig för vilken kandidat de ska rösta på. De säger båda två att det känns fantastiskt att den här debatten kan hållas i deras hemstad.

– Det är underbart, vi har aldrig haft någonting sådant här förut, säger Amie Ann.

– Jag är 24 år gammal och för första gången känner jag mig som en medborgare. Jag kan lyssna och känner mig inte tvingad att rösta på någon, säger Oumi Ceesay".

Hon har bestämt sig för vem hon ska rösta på. Det blir Modou Lamin Bah, den unga kandidaten från UDP.

– Många av de äldre kandidaterna säger jag har gjort det och jobbat med det här. Okej, du har jobbat så länge men vad har du gjort? Låt oss ge de unga en chans, säger Oumi Ceesay.

Även Amie Ann ser positivt på framtiden.

– Med det här, säger hon och pekar mot debatten, skulle jag säga att framtiden är ljus. Nu när vi kan ha det här i landet är allting möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".