Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Politisk oenighet efter lastbilsattacken

Uppdaterat tisdag 11 april 2017 kl 08.02
Publicerat tisdag 11 april 2017 kl 05.00
Hör inrikesminister Anders Ygeman( S)
(7:43 min)
Anders Ygeman (S).
1 av 2
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Pontus Lundahl/TT.
Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.
2 av 2
Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill att Säpo- och rikspolischefen så snart som möjligt kommer till riksdagen. Men det vill inte inrikesminister Anders Ygeman. Han tycker inte det är rätt läge.

– Det är tre dygn efter attacken och både rikspolischefen och säkerhetspolischefen har naturligtvis som sin främsta uppgift att få en gärningsman häktad och fälld i domstol, och eventuella medgärningsmän. Men det kommer en tid för utvärdering och då ska naturligtvis polischeferna komma till riksdagen som så många gånger förut, sade socialdemokraten inrikesministern Anders Ygeman i P1-morgon.

Men det finns ju väldigt många frågor att ställa redan nu. Är det inte viktigt att man får höra vad de här två nyckelpersonerna har att säga redan i det här skedet?

– Men det är inte viktigare än offren och det är inte viktigare än polisutredningen, sa Ygeman.

Den terrormisstänkte 39-åringen skulle utvisas, men gömde sig för polisen och blev kvar i landet. Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill att Säpo- och rikspolischefen så fort som möjligt kommer till riksdagen för att förklarar omständigheterna kring den misstänkte mannen. Men det vill alltså inte Ygeman.

Ska vi se det här som att den politiska enigheten är borta bara efter några dagar?

– Jag förstår faktiskt inte varför moderatledaren i det här läget väljer att attackera svensk polisen. Jag tycker att svensk polis har gjort fantastiska insatser i samband med det här fasansfulla dådet, säger Ygeman.

Även Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg säger att den politiska enigheten nu är borta. Den som var väldigt stark uttryckt i fredags.

– Ja, det senaste dygnet har det här närmat sig en politisk diskussion igen. Det är väl ofrånkomligt. Det är en fråga som kommer få väldigt stor politisk sprängkraft. Moderatledare bygger nu upp en trappa där man börjar med frågor till polisen, men som ofrånkomligen kommer att sluta hos regeringen och Anders Ygeman, sade han i P1-morgon.

Inrikesminister Anders Ygeman fick också frågor i P1-morgon om den lagstiftning som finns i Norge. Landet har en annan lagstiftning än Sverige vad gäller att kunna lagföra personer som är medlemmar i organisationer som kan knytas till terror. 

– Jag tycker att det spåret ska utredas eftersom Norge kommit till fler fällande domar än vad man gjort i Sverige, sa Ygeman.

Diskussionerna är verkligen igång nu och nu koncentrerar man sig på den grupp som den här mannen tillhörde. Nämligen de som har fått ett utvisningsbeslut men som håller sig undan. Nu ska de här personerna sättas i förvarar tycker många och man ska jaga de mycket mer. Vad säger du om den diskussionen?

– Det är alldeles självklart att den som saknar rätt att vistas i landet också måste lämna landet, men ska vi effektiv bekämpa terror är det i grunden andra åtgärder som ska till, sa Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".