Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Gränspolisen önskar nya regler

Uppdaterat tisdag 11 april kl 08.25
Publicerat tisdag 11 april kl 05.00
"Vi behöver se över hur migrationskontrollsystemet är uppbyggt och organiserat"
(6:45 min)
Patrik Engström, gränspolisens chef i radio studio
1 av 2
Patrik Engström, gränspolisens chef. Foto: Sveriges Radio.
Lastbilen kraschade in Åhléns-varuhuset.
2 av 2
Lastbilen som användes vid dådet på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/ TT.

Mannen som misstänks ha kört lastbilen på Drottninggatan i fredags hade fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige och skulle utvisas, men utvisningen hade inte verkställts. Gränspolischefen Patrik Engström vill se nya sekretessregler.

Säkerhetspolisen undersökte den misstänkte mannen, men kunde inte beslå honom med något brottsligt. Det gjorde att informationen inte fördes vidare till gränspolisen och polisen kunde därför inte prioritera att leta efter honom.

Gränspolischefen Patrik Engström skulle vilja ha nya regler som gör det lättare att prioritera utifrån någon form av farlighetsbedömning.

– Det handlar om sekretess mellan Säkerhetspolisen och Polismyndigheten, där ju Säkerhetspolisen ska hantera underrättelseinformation och det kan vara ett förstadium av information, innan det finns en konkret brottsmisstanke. Där finns det sekretess mellan Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Där skulle man kunna tänka sig någon form av regeländring, sade Engström.

På vilket sätt? Så att ni får del av den information som har lett till utredningen på Säpo?

– Ja, eller i vart fall få någon form av indikation. Det är inte säkert att vi behöver ha del av informationen och kanske inte ska ha del av informationen, sade Engström.

Enligt Engström är det en ganska sträng sekretess mellan Säkerhetspolisen och Polismyndigheten.

– Det finns nog anledning att titta på sekretessreglerna mellan Säkerhetspolis och polis och mellan Migrationsverket och polis i de här verkställighetsärendena.

Så att ni kan få information om någon har gjort någonting som kanske inte är brottsligt, men ändå visat intresse för någonting?

– Ja, till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".