Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Vind i seglen för vänsterkandidaten Melenchon

Publicerat onsdag 19 april kl 05.35
"Det franska systemet uppmuntrar till taktikröstande"
(5:27 min)
Personer står med tecknet phi.
1 av 4
Tecknet "phi" betyder vishet och harmoni och stavat "Fi" blir det en förkortning av La France insoumise. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
Natasha Barrau och hennes dotter Louise. Natasha Barrau röstar för första gången inte taktiskt utan med hjärtat.
2 av 4
Natasha Barrau och hennes dotter Louise. Natasha Barrau röstar för första gången inte taktiskt utan med hjärtat. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Jean-Luc Mélenchon håller ett kampanjetal i Lille.
3 av 4
Jean-Luc Mélenchon är en av de fem toppkandidaterna som slåss om presidenttiteln. Foto: Michel Spingler/TT
Tre män står bredvid varandra.
4 av 4
Anil Balim, Michaël Kose och Aki Sen lyssnar på Mélenchon först och bestämmer sig sen. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

På söndag är det dags för den första omgången i det franska presidentvalet och den kandidat som överraskat på sistone är den oberoende vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon.

Hör vår korrespondent Margareta Svenssons reportage.

"On lâche rien", eller ungefär "Vi ger inte upp" – låten som hörs i högtalarna är något av vänsteraktivisternas kampsång. Den hördes ofta under de så kallade "Nuit débout"-manifestationerna ifjol och på mötet här i parken Praire des filtres i Toulouse är det många som sjunger med.

Familjer i blandade åldrar äter picknickluncher i solen. Familjen Barrau har åkt från Beziers, fem mil från Toulouse. Natasha Barrau säger att det här blir första valet då hon röstar för en kandidat.

Det franska systemet med två valomgångar uppmuntrar till taktikröstande. Tidigare har Natasha Barrau alltid röstat emot någon. Men för första gången kan hennes kandidat Jean-Luc Mélenchon samtidigt vara en taktikröst, eftersom han anses vara en av de som har störst chans att vinna över Marine Le Pen, om det blir de båda som går vidare till den andra valomgången.

Natasha Barrau gillar även Socialisternas kandidat Benoît Hamon. Men hon säger att fransmännen inte är redo för hans idéer än. Hans förslag om medborgarlön, antirasism och feminism, behöver kanske tid att mogna.
Thèrése Garnier går runt med en blå varukorg och säljer Jean-Luc Mélenchons böcker, muggar gjorda i biologiskt nedbrytbart material och med namnet på partiet "La France insoumise" – det okuvade Frankrike med den grekiska tecknet "phi" som är partisymbolen.

Thèrése Garnier ser gärna på Mélenchons tvprogram på hans egen youtubekanal. Hon jobbar med psykiskt handikappade och uppskattar att Mélenchon har en handikappolitik.

Så gör Jean-Luc Mélenchon entré och hyllas han med slagord som "motstånd" och "befrielse", från publiken. Den tidigare kommunisten och socialisten Mélenchon säger att denna kampanj har visat sig bli en enorm folklig mobilisering. Enligt arrangörena är det 70.000 deltagare på mötet.

Sen svarar han på smutskastningen från andra kandidater om de handelsavtal han vill sluta med länder i Latinamerika, det som fått hans politiska motståndare att kalla honom Frankrikes Hugo Chavez.

I Toulouse talar Jean-Luc Mélenchon om frihet. Den största friheten är den att studera, säger han och han får stora applåder när han säger att han vill införa studiebidrag, och att minimilönen ska höjas.

Han vill lämna Nato och omförhandla EU-avtalen, han är emot EU:s åtstramningspolitik.

Han har tonat ner sin tidigare ofta arga personlighet och uppträder försonligt och ja nästan landsfaderligt.

Anil Balim är här med två vänner för att bilda sig egna uppfattningar om vem de ska rösta på. Anil Balim gillar att Mélenchon vill avskaffa kärnkraften och håller med om att miljöfrågorna är viktiga, men det är ändå svårt att vara helt övertygad, tycker han.

Några timmar senare när parken töms på människor sjunger de tre som har gjort egna FI-tecken för att synas i folkhavet: "Vem är rädd för Melenchon - det måste va Macron"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".