Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Marine Le Pen lockar arga väljare

Uppdaterat onsdag 3 maj 2017 kl 05.30
Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 05.00
"Politikerna har inte haft nån respekt för vårt arbete"
(5:33 min)
Didier Ramon, Camille Claudon och Dominique Claudon på Marine Le Pens valmöte i Paris.
1 av 3
Didier Ramon, Camille Claudon och Dominique Claudon på Marine Le Pens valmöte i Paris. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
Marine Le Pen höll tal i Villepinte på första maj.
2 av 3
På söndag avgörs det franska presidentvalet där Marine Le Pen ställs mot Emmanuel Macron. Foto: Francois Mori
Margareta Svensson, Sydeuropa Sveriges Radios korrespondent i Paris Ekot Sveriges Radio
3 av 3
Margareta Svensson, Sydeuropa Sveriges Radios korrespondent i Paris Ekot Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Frankrike. På söndag är det presidentval och det står emellan den liberale Emmanuel Macron och den nationalistiska Marine Le Pen. Under hennes ledning har partiet Nationella fronten vunnit många nya anhängare. Reportage av Margareta Svensson.

Marine Le Pen står för en politik som många kallar populistisk och som tilltalar många av de som är arga och frustrerade över Frankrikes brist på ekonomisk tillväxt och på vad de upplever som ett hot från globaliseringen. 

– Med partierna till vänstern och högern går landet utför, säger Guy Casanova som är taxichaufför vid den franska Medelhavskusten. Han röstar på Marine Le Pen i protest mot den politik som har förts hittills.

– Politikerna har inte haft nån respekt för vårt arbete, säger han.

Guy Casanova kallar avregleringen av taximarknaden för illojal konkurrens. Nya taxitjänster som Uber, har hjälpts fram av den sittande regeringen, menar han.

Att företag flyttar till låglöneländer, att offentliga verksamheter privatiseras, att stadskärnor dör och invandring som ett hot mot den franska identiteten – det är några av de frågor som engagerar Nationella fronten.

Men den första punkten på EU-parlamentarikern Marine Le Pens program är att folkomrösta om EU. Hon anser att Frankrike ska bestämma över sitt eget land. Den franska identiteten ska bevaras genom att invandringen drastiskt ska minska.

I sitt tal den första maj attackerade Marine Le Pens sin motståndare, den liberale Emmanuel Macron.

– Han är en extrem EU-anhängare, som vill att Frankrike underordnar sig den tyska förbundskanslern Angela Merkel, sa hon.

Efter de många terrorattentaten i Frankrike, har partiets inställning mot muslimer hårdnat och Marine Le Pen vill förbjuda muslimsk slöja i offentliga miljöer.

Patrick Le Blanc från Ardeche i sydöstra Frankrike hör till dem av partiets anhängare som är förbannade på invandringen. Han tror att samhällets uppdelning mellan de som är för och de som är emot globaliseringen – kommer att leda till en slags inbördeskrig.

Nationella fronten har en konservativ och nationalistisk värdegrund. Patriotisk säger de själva. Partiets hemvist är på den yttersta högerkanten.

Under Jean-Marie Le Pens ledning var Nationella fronten ett reaktionärt högerparti nära den franska fascismen. Sen dottern, Marine Le Pen tog över, har partiets ekonomiska politik förflyttats åt vänster – hon har i stor utsträckning tvättat bort antisemitismen och rasismen. Hon vill företräda "folket" och har lockat kvinnor, homosexuella och unga, alltså många av dem som tidigare har stötts bort av partiets hårdhet.

Partiets kritiker menar att Nationella fronten göder folkets ilska genom att ställa grupper emot varandra.

Men efter hand har andra politiker också närmat sig Nationella fronten, ett exempel är högerpartiet Republikanernas förre partiledare Nicolas Sarkozy.

Oavsett hur det går i valet nu så är Marine Le Pens framgångar odiskutabla. Hon fick dubbelt så många röster i presidentvalets första omgång i år som hennes far fick i valet 2002.

I dag kommer hennes medlemmar från olika samhällsklasser och bakgrunder och de röstar på Marine Le Pens nationalistiska dröm av skilda skäl.

Camille Claudet blev nyligen klar med universitetsstudierna i litteratur och kulturadministration och hon röstar på Marine Le Pen för jobbens skull, säger hon. Hon vill ha förtur efter studierna. Och anser att det är viktigt att stoppa invandringen.

Även Camille Claudets resonemang går ut på att invandring är en form av globalisering som i sin tur skulle hota nationens självständighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".