Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Busch Thor och Sjöstedt har nyckelroller i höst

Uppdaterat onsdag 3 maj 2017 kl 07.41
Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 05.00
"Det våras för polisen"
(6:33 min)
Tomas Ramberg    Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Politisk kommentar. Det politiska spelet inför regeringens budget i höst kan utvecklas till en politisk nagelbitare. Två av riksdagens minsta partier; Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, skulle om de ville kunna störta regeringen. Det gör de knappast, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Det kan förstås bli så att regeringen, precis som förra hösten och hösten innan dess, ograverat och utan problem får igenom den budget de vill ha. Men det är inte särskilt troligt. Det annalkande valåret har skapat nya förutsättningar.

För det första har det största oppositionspartiet Moderaterna bytt linje och Anna Kinberg Batra vill nu göra vad hon kan för att fälla den rödgröna budgeten. Om detta är hon överens med Kristdemokraterna. Det har inte undgått någon att oppositionen är oenig om vad den ska göra. Liberalerna och Centern vill nöja sig med att stoppa några av regeringens skatteförslag. Men allianspartierna har lovat att enas om att  agera mot regeringen på något sätt och därmed har de spänt bågen så hårt att det vore politiskt förnedrande att inte göra något alls.

Problemet för allianspartierna är att det är svårt att hitta en gemensam linje som alla fyra kan tjäna på. Liberalernas och Centerns miniuppror mot inkomstskatten, ägarbeskattningen och flygskatten är den minsta gemensamma nämnaren för Alliansen. Att bara försöka ändra de skatterna kan beskrivas som att i praktiken ge fritt fram åt hela den övriga rödgröna politiken. Det är inte särskilt attraktivt för en moderat partiledning som just sagt sig vilja fälla hela budgeten så snart det bara går. Eller för ett krisdrabbat kristdemokratiskt parti som mycket hellre vill prata om pensionärsskatten och är ganska ointresserat av flygskatten.   

Kanske löser regeringen problemet genom att helt enkelt skjuta något eller några skatteförslag på en oviss framtid. Då kan Centern och Liberalerna peka på en framgång samtidigt som regeringen kan peka på Alliansens splittring. Men Moderater och Kristdemokrater har inte mycket att vinna på en sån utveckling.

För det andra har tonen hårdnat mellan regeringen och dess samarbetsparti Vänsterpartiet. Vänsterpartisterna känner att frågan om vinster i välfärden håller på att glida dem ur händerna. De har visserligen ett avtal med regeringen men statsministern drar frågan i långbänk och verkar vilja mjuka upp förslagen om vinstbegränsningar. Vänsterpartisterna klagar också över regeringens fördelningspolitik. Prognoserna tyder på att inkomstklyftorna ska börja öka igen och för Jonas Sjöstedts är det motbjudande att vara medansvarig. När statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson dessutom ber borgerliga partier att komma och förhandla bort skatteförslag som Vänsterpartiet anser sig ha blivit lovade, då blir relationen ännu mer ansträngd.

Jonas Sjöstedt brukar då framhålla att regeringen är beroende av Vänsterpartiet för att alls få igenom sin budget. Det stämde kanske tidigare men knappast idag.

I decemberöverenskommelsen släppte allianspartierna fram den rödgröna regeringen eftersom den tillsammans med Vänsterpartiet var större än alliansen. Men sen Moderaterna i januari övergav de sista resterna av tänkandet bakom decemberöverenskommelsen gäller helt andra spelregler. Både Moderater och Kristdemokrater struntar i om de rödgröna är större än alliansen, de vill fälla budgeten ändå. Och Liberalerna har upprepade gånger uppmanat Stefan Löfven att hänga av Vänsterpartiet. Centern tycks ha samma inställning.

Teoretiskt finns det fortfarande ett scenario där regeringens öde vilar i Jonas Sjöstedts händer. Det är det som vänsterdebattörer kallar "det blå-bruna" scenariot. Om budgetsamarbetet spricker kan man tänka sig att Moderater och Kristdemokrater lägger ett gemensamt budgetförslag som får Sverigedemokraternas stöd. Eller att Kristdemokraterna precis som Sverigedemokraterna bestämmer sig för att helt enkelt rösta på Moderaternas förslag. Tillsammans är KD,M och SD större än S och MP utan V. Alltså skulle en sån budget samla fler röster i riksdagen än S-MP-regeringens och regeringskrisen vara ett faktum.  

Men för det första verkar det osannolikt att Kristdemokraterna skulle rösta på en moderat politik. Och att processa fram en gemensam budget för bara KD och M verkar inte bara krångligt och svårt. Det skulle också slutgiltigt döda alliansprojektet när bara ett år återstår till valet. Det verkar inte sannolikt att de i stället skulle välja ett skakigt och politiskt riskabelt projekt som riskerar att utlösa en stor politisk röra och - om det mot förmodan resulterar i en moderatledd regering ett år före valet - kommer att haverera så fort Sverigedemokraterna ställer politiska krav.

Dessutom: Vänsterpartiet låter inte detta ske. Även om Stefan Löfven skulle bryta budgetsamarbetet och även om Jonas Sjöstedt skulle känna sig gruvligt sviken av regeringen, skulle Vänsterpartiet aldrig inför sina väljare kunna försvara att de släppte fram en "blå-brun" budget.

Resonemanget kan tyckas spekulativt och det är just det som är poängen. Tankeexperimentet visar att regeringen inte längre är beroende av Vänsterpartiet och att Jonas Sjöstedt därför har en mycket svag förhandlingssits när höstens budget ska läggas. Svagare än under hela mandatperioden. Samtidigt som de splittrade allianspartierna på sin höjd kan sätta symboliska repor i lacken på den rödgröna politiken.

Så visst, det blir hårda tag och politisk upptrappning inför höstbudgeten. Men när dammet lagt sig talar det mesta för att regeringen i allt väsentligt får bestämma den ekonomiska politiken även i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".