Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
P1-MORGON MÅNDAG 15 MAJ

På båda sidor av politiskt explosiv gräns

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 06.00
"Vi behöver en mur"
(4:13 min)
Lotten Collin och Fernando Arias.
1 av 2
Lotten Collin och Fernando Arias. Foto: Sveriges Radio.
Chris Cabrera, gränspolis.
2 av 2
Chris Cabrera, gränspolis. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.

Våra korrespondenter Lotten Collin och Fernando Arias gör under veckan en serie om hur invånarna på båda sidor av gränsen mellan USA och Mexiko kan komma att påverkas av president Trumps planerade mur.

Missa inte Fernando Arias och Lotten Collins film från mötet med Isabela och Chris Cabrera på Ekots och P1-morgons Facebook.

I dag är det bara en flod som separerar Texas från Mexikos våldsamma delstat Tamaulipas - det område där flest papperslösa migranter försöker ta sig över.

Om Donald Trump får igenom sina planer ska muren börja byggas vid sydöstra delen av USAs gräns.

I en serie reportage berättar vår USA-korrespondent Fernando Arias och vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin hur människor på båda sidor om gränsen skulle påverkas av en framtida mur.

– Jag pratade med min mamma i Guatemala igår, säger Isabela.

Hon är 18 år och sitter i sin säng på härbärget för migranter i Nuevo Laredo i norra Mexiko.

– Min mamma är orolig för att jag ska drunkna, eftersom jag inte kan simma. Floden ser snäll ut på ytan, men vem vet hur vattnet känns därunder. Min pojkvän säger att han ska hjälpa mig, å binda ett rep mellan oss.

Från fönstret ser man floden, och Texas, där på andra sidan. Det är tre månader sedan hon lämnade familjen i Guatemala för att försöka ta sig in illegalt i USA.

Chris Cabrera jobbar som gränspolis i sydöstra delen av Texas, han är talesperson för gränspolisernas fackförbund här.

När Chris Cabrera tar emot på sitt kontor i McAllen har svarta kängor, khakibyxor och en pistol vid sidan. 

– Smugglarna har blivit smartare och de har större budget nu, berättar han. Våldet har ökat med stormsteg. Vi behöver en mur.

För gränspolisen är en mur mot Mexiko dels ett arbetsredskap, och dels ett sätt att göra det säkrare på den här sidan gränsen. I området där Chris Cabrera arbetar sker flest illegala gränsövergångar och flest gripanden i hela landet.

– En mur kommer definitivt vara effektiv om man använder den i kombination med rätt utbildning och rätt teknologi. I dag finns det redan en mur på vissa ställen, och där funkar det riktigt bra.

Ända sedan Donald Trump tog över presidentposten har antalet illegala gränsövergångar minskat drastiskt. I december i fjol greps 43 000 personer i gränsområdet mot Mexiko, i april greps bara 11 000.

Trots det anser Chris Cabrera att en mur är nödvändig.

– Den behövs, säger han. Det här kan ju vara en tillfällig nedgång och det kanske inte kommer fortsätta så här.

Det var våldet som fick Isabela att lämna Guatemala.

– Jag var rädd för gängen, dom kidnappar och mördar, de styrde allt i mitt kvarter, säger hon. Resan upp genom Mexiko var svår. Vi åkte på godståg, men knarkkartellerna fick tag på oss och misshandlade oss när vi inte kunde betala dom, säger Isabela.

För att ens få tillåtelse att försöka ta sig över floden som separerar Mexiko och USA måste hon betala fem hundra dollar till kartellen los Zetas som styr här i Nuevo Laredo.

Isabela är orolig över att Donald Trump ska hinna bygga muren innan hon och pojkvännen hinner tjäna ihop pengarna som ger dom möjlighet att riskera livet i floden.

– Då kommer det bli ännu dyrare, och farligare att ta sig över, säger hon. Men jag skulle försöka ändå. Att klättra, kanske med en stege. Jag måste komma fram till USA, för att arbeta, och tjäna ihop pengar till min mamma och lillebror hemma i Guatemala. De behöver mig. Jag kommer inte ge upp.

Lika målmedveten som Isabela är att ta sig till USA, lika säker verkar Chris Cabrera vara på att en mur är nödvändig.

– Man kan inte göra någon förändring om man inte tar tag i grundproblemet, säger han. Om diskhon svämmar över med vatten, kommer du då börja moppa golvet, eller kommer du stänga av kranen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".