Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Rohingya-flykting utbildar i jämställdhet

Uppdaterat tisdag 16 maj kl 06.25
Publicerat tisdag 16 maj kl 05.00
"Vi måste även få männen att ändra attityd"
(5:42 min)
Det gäller att plita ner allt läraren säger.
1 av 4
Det gäller att plita ner allt läraren säger. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Sharifah och assistenten Zubaidah jobbar för att lära kvinnorna presentera sig själva.Sharifah och assistenten Zubaidah jobbar för att lära kvinnorna presentera sig själva.
2 av 4
Sharifah och assistenten Zubaidah jobbar för att lära kvinnorna presentera sig själva.Sharifah och assistenten Zubaidah jobbar för att lära kvinnorna presentera sig själva. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Ibland spänd tystnad, ibland småfnitter i klassrummet.
3 av 4
Ibland spänd tystnad, ibland småfnitter i klassrummet. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Sharifah och assistenten Zubaidah jobbar för att lära kvinnorna presentera sig själva.Sharifah och assistenten Zubaidah jobbar för att lära kvinnorna presentera sig själva.
4 av 4
Sharifah och assistenten Zubaidah jobbar för att lära kvinnorna presentera sig själva.Sharifah och assistenten Zubaidah jobbar för att lära kvinnorna presentera sig själva. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Sharifah Shakirah hjälper kvinnor i Kuala Lumpur att skaffa sig ett liv utanför hemmet. Hör vår Asienkorrespondent Margita Boströms reportage.

Fem trappor upp i ett slitet hus i en förort till Kuala Lumpur försöker Sharifa få 20 kvinnorna att formulera ordet years. Att få med sig det där s:et på slutet är svårt. Att lära sig engelska är viktigt, men att bara att få kvinnorna att komma hit är viktigare än något annat, säger Sharifa Shakira.

– Om inte rohingyas kvinnor stiger fram, tillsammans med männen, kommer vi aldrig att uppnå fred i Arakan, säger Sharifa.

I Arakan eller Rakhanie som provinsen i västra Burma nu heter, bor drygt en miljon statslösa muslimska rohingyas. Men bara de senaste fem åren har, enligt UNHCR, 168 000 flytt förföljelse och död och FN har rest frågan om det är en etnisk rensning där.

Även Sharifa har flytt från Burma.

– Jag är 24 år och när jag var sex tog en flyktingsmugglare mig via båt över Andamanhavet igenom djungeln in i Malaysia. Till min pappa här, berättar hon.

– Jag minns än när husen i min by brändes ner och hur alla utsattes för munkarnas våld. Vi flydde för livet. Jag vet hur hemskt det är att sitta i dessa överfyllda båtar, tvingas lita på flyktingsmugglare för att mamma och pappa inte är med och gå i tät djungel utan att du vet var du är. Som liten flicka och kvinna är man mycket utsatt, säger Shakira som en förklaring på varför hon nu engagerat sig för att hjälpa rohingyas kvinnor i Malaysia.

Hon har nu öppnat sin egen hjälporganisation Rohingya Woman Development Network i Kuala Lumpur

– Hit kommer kvinnorna för att lära sig data, engelska och vi har även idrott för de yngre, berättar hon.

Och just idag så står det alltså engelska programmet.

Det är nästan så att man ser hur kvinnorna växer i självförtroende under lektionen. Handen de höll för munnen vid de första försöken åker efter ett tag ner och de kan säga hela meningen.

Jag frågar Sharifa hur hon får pengar till lokalen, bänkarna, böckerna och de som passar baren i rummet bredvid medans mammorna sitter i skolbänken.

– Jag betalar det mesta. Mitt jobb hos olika frivilligorganisationer ger pengarna som går hit, säger hon. Det här är så viktigt. Vi måste ändra attityden och få ut kvinnorna om vi rohingyas ska nå någon vart. Och för att nå dit måste vi även få männen att ändra attityden.

Männen måste se på kvinnorna på ett nytt sätt, säger Sharifa som själv säger att både hennes pappa och man ger henne allt stöd de kan.

UNHCR har intervjuat 85 kvinnliga rohingyasflyktingar i Malaysia, Indien och Indonesien som visade att en tredjedel utsatts för våld i hemmet. Och i Malaysia är tvångsgifte vid 16-17 år vanligt.

Malaysia har inte skrivit under FN:s flyktingkonvention och därför får ingen av de runt 100 000 rohingyas där arbeta eller gå i skolan. Flera organisationer driver flyktingskolor men långt ifrån alla erbjuds en plats och många skolor håller låg nivå.

– Jag har studerat själv och försökt få ut en examen men det går inte eftersom jag är papperslös, säger Sharifah besviket.

Besviken är hon också på Burmas nya regering och Aung Saan Suu Kyi, som hon menar har svikit.

– Vi borde pressa militären mer då de fortfarande ha makten men Aung San Suu Kyi har sagt så många konstiga och felaktiga saker om oss rohingyas. Hon kan hålla tyst om hon inte har något bättre att säga, säger Sharifah och fortsätter.

– Ingen ska behöva växa upp som flykting eller statslös. Det är inget vi själva valt. Jag ska göra allt för att mina barn ska slippa det, säger hon samtidigt som hon börjar plocka ihop efter dagens lektion och låser dörren till klassrummet fem trappor upp i ett slitet hus i utkanten av Kuala Lumpur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".