Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
P1-MORGON ONSDAG 17 MAJ

"Allvarligt för Trump om påtryckningarna kan bevisas"

Publicerat onsdag 17 maj 2017 kl 09.07
Britt-Marie Mattsson: Det får inte förekomma
(3:27 min)
Delad bild: Journalisten och USA-kännaren Britt-Marie Mattsson och Donald Trump.
Journalisten och USA-kännaren Britt-Marie Mattsson menar att läget är allvarligt för president Trump. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix/TT, Saul Loeb/AFP/TT

Enligt uppgifter bad Trump FBI att lägga ner utredningen gällande den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Hör samtal med journalisten och USA-kännaren Britt-Marie Mattsson.

Hör även Sveriges Radios korrespondent Fernando Arias

– Det är väldigt allvarligt om det kan bevisas, Trump kommer naturligtvis att förneka in i det sista. Men det handlar om att FBI måste stå självständigt från presidenten och det ska presidenten också känna till, den typen av påtryckningar får inte förekomma.

Så det allvarliga är att han har försökt påverka en myndighet?

– Ja, det är oerhört allvarligt. Men det läggs också ovanpå en rad andra saker som Trump har gjort som är olämpliga på olika sätt. Till exempel att han avklassificerade hemligstämplat material, som kom från Israel dessutom, och lämnade det rakt över till Ryssland, det är också en mycket allvarlig händelse. Det är i och för sig möjligt för en president att avklassificera, men tanken är inte att man ska lämna över det till något som uppfattas som en fientligt sinnad makt.

Om vi drar paralleller till tidigare fall där presidenter varit i blåsväder och där det lett väldigt långt, till exempel Clinton och Nixon, vad säger du om det här som hänt nu?

– Bara det att ordet riksrätt nämns är ju allvarligt, och det är den stora gruppen av förseelser som han drabbas av här. Clinton hade ljugit under ed, det var det han ställdes inför riksrätt för. Men med Nixon var det på samma sätt, det är därför parallellen dras. Det ena lades på det andra och så drogs snaran åt och han tvingades avgå frivilligt, det kom ju aldrig till riksrätt när det gällde Nixon. 

Hur upplever du att Trump och Vita huset handskas med de här uppgifterna?

– Mycket vårdslöst. Från att han tillträdde började han att handskas vårdslöst med alla typer av uppgifter, och det ledde till att man redan från dag ett diskuterade om han överhuvudtaget skulle kunna sitta kvar. Det har aldrig hänt med en amerikansk president tidigare.

– Nu när det kommer konkreta uppgifter som ett pärlband så är det mycket allvarligt för Donald Trump. Han kommer naturligtvis att försöka bita sig fast på alla sätt, men det eroderar även i det republikanska partiet. Republikaner i kongressen börjar också tveka om det här är en person som kan sitta kvar. 

Att den republikanske ordföranden i ett slags tillsynsutskott i representanthuset nu begär in all dokumentation från FBI när det gäller kommunikationen mellan Comey och Trump, hur ser du på det?

– Det kan vara början på en rad händelser. Man börjar med detta, men det finns också krav på en särskild kommitté som ska granska allt som handlar om de ryska kontakterna: Hur Ryssland har påverkat valet och vad Trump själv har gjort och vad den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn har gjort.

– Vad man kan vänta nu är att Trump börjar avskeda folk åt alla håll för att han är desperat, och det finns uppgifter om att den här desperationen börjar sprida sig i Vita huset och kring Trump personligen. Det kan vara början på något som kan bli ännu allvarligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".