Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Klortvättad kyckling splittrar den brittiska regeringen

Publicerat torsdag 10 augusti 2017 kl 16.25
Konsument: Vet vi ens vad vi äter längre?
(5:19 min)
Smithfield market, kyckling
1 av 3
Kyckling på Smithfield market. Foto: Catarina Gustafsson / Sveriges Radio
Kevin som har jobbat med att sälja kyckling på Smithfield Market i över 40 år.
2 av 3
Kevin som har jobbat med att sälja kyckling på Smithfield Market i över 40 år. Foto: Catarina Gustafsson / Sveriges Radio
Nötkött på Smithfield market.
3 av 3
Foto: Catarina Gustafsson / Sveriges Radio

En konsekvens av britternas utträde ur EU kan bli att klortvättad kyckling hamnar i dom brittiska matbutikerna.
Den hanteringen av slaktkycklingar är förbjuden i EU idag men i och med Brexit kan Storbritannien sluta nya handelsavtal med länder utanför EU där andra regler gäller. Nu har amerikansk kyckling tvättad i en klorinblandning kommit att bli en symbol för en större oro hos britterna. 

Hör reportage av Catarina Gustafsson där hon möter konsumenten Valarie Awad, handelsminister Liam Fox, miljöminister Maichael Gove, slaktaren Kevin och Meurig Raymond, ordförande för lantbrukarnas förening i Storbritannien.

Konsumenten Valarie Awad är en av alla britter som inte vill se klortvättad kyckling i mataffärens kyldiskar. Hon ger ett tydligt nej till klortvättad kyckling.

― Vet vi ens vad vi äter längre? Tanken på vad matproducenter använder för kemikalier gör att man vill bli vegetarian, säger hon.

Det var när den brittiske handelsministern Liam Fox besökte Washington i slutet av juli, för att diskutera nya marknadsavtal med USA, som fokus hamnade på den blanka, bleka kycklingfilén. USA:s president Donald Trump skrev muntert på twitter att de ”jobbar på ett stort handelsavtal med Storbritannien och att det kan bli mycket spännande. JOBB!”

I samband med detta meddelade den brittiske handelsministern att regler kring matproduktion kan komma att förändras. Det var startskotten för den amerikanska klortvättade kycklingdebatten. I en intervju med BBC sa Liam Fox att klortvättad kyckling inte är farligt men att regler kring djurens välfärd kan bli ett problem.

I USA tvättas ofta de slaktade kycklingkropparna i klorinerat vatten som tar död på bakterier. Klortvättad kyckling förbjöds inom EU för 20 år sedan. Skälet är inte att den är farlig om man äter den i rimliga mängder enligt EUs livsmedelsmyndighet. Däremot finns det risk att det slarvas med köttet under själva produktionen eftersom kycklingen tvättas i klor vid slutprocessen. En ovarsam hantering av köttet är enligt EU och Storbritanniens nuvarande regler riskfyllt, då det i sin tur kan göra att smittsamma bakterier sprids.

Storbritanniens miljöminister Michael Gove har kritiserat Liam Fox för att nonchalera poängen med EU:s livsmedelsreglering. I en intervju med BBC att inga förändringar när det gäller djurens välfärd eller miljön kommer att accepteras om amerikansk kyckling ska landa i brittiska matbutiker. Vad säger då premiärminister Theresa May om kycklingdebatten? Ingenting, hon meddelar att hon inte tänker kommentera frågan i nuläget.

Enligt The British Poulty Council, en intresseorganisation som representerar över 90 procent av Storbritanniens kycklingproducenter, så skulle import av klorbehandlad kyckling urholka standarden för livsmedel och djurens välmående. Organisationen säger att en sådan utveckling skulle vara ett svek mot de brittiska lantbrukarna som måste konkurrera mot amerikanska producenter med färre regelverk att förhålla sig till, vilket i sin tur gör produkterna billigare.

Om Storbritannien öppnar sin marknad för produkter som inte håller EU-standard så blir resultatet att EU stärker sina gränser mot Storbritannien. Det kommer att försvåra en brittisk export till EU-länder och påverka brittiska lantbrukare. Lantbrukarna vill att parlamentet ska ta Brexit-tillfället i akt och öka den inhemska produktionstakten istället för att skapa nya avtal med andra länder.

Meurig Raymond är ordförande för lantbrukarnas förening. Hon säger att britterna vill ha mer brittisk mat på sina tallrikar konstaterar och konstaterar att Storbritanniens behöver bli mer självförsörjande.    

Smithfield market i London är Europas största köttmarknader. Där möter jag Kevin som står bakom en stor köttdisk i vit slaktrock. Han säljer brittisk, spansk och fransk kyckling och är luttrad efter 40 år i branschen. Han tror inte att marknaden kommer att förändras genom Brexit och han är övertygad om att de brittiska produkterna är konkurrenskraftiga. Han ger inte mycket för debatten kring försämrade förhållande för djur inom livsmedelsindustrin som vissa påstår att Brexit kommer att leda till:     

― I slutet av dagen är en kyckling bara en kyckling, vad de än säger.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".