Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Riksrevisionen kritisk till Arbetsförmedlingens miljardinsats

Publicerat torsdag 12 oktober 2017 kl 08.10
"De som deltar får lägre framtida inkomst än öppet arbetslösa"
(8:48 min)
Marie Gartell, projektledare för Riksrevisionens granskning, är kritisk till Arbetsförmedlingens satsning.
Marie Gartell, projektledare för Riksrevisionens granskning, är kritisk till Arbetsförmedlingens satsning. Foto: Jessica Gow/TT, Sveriges Radio.

En av Arbetsförmedlingens största insatser för de som står långt från arbetsmarknaden får skarp kritik av Riksrevisionen. Det handlar om Förberedande utbildning, FUB. Insatsen är dyr och ger inte tillräckligt resultat, menar Riksrevisionen. Hör Marie Gartell, projektledare för Riksrevisionens granskning och Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen.

– Vårt huvudsakliga resultat är att de som deltar i genomsnitt får lägre framtida arbetsinkomster än en jämförbar grupp av andra arbetssökande som inte har deltagit i något program utan varit öppet arbetslösa, säger Marie Gartell, Riksrevisionens projektledare.

Vissa inriktningar fungerar bra och andra sämre. Insatsen fungerar också olika bra för olika grupper av deltagare. Eftersom det är en av Arbetsförmedlingens största insatser, som kostar två miljarder kronor att köpa in varje år, menar Marie Gartell att det är allvarligt att insatsen inte fungerar som tänkt.

– I genomsnitt innebär det lägre arbetsinkomster och i förlängningen innebär det lägre skatteintäkter för staten, så det blir en extra kostnad utöver själva köpet av insatser i form av uteblivna skatteintäkter, säger hon.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg välkomnar granskningen men påpekar att man tittat på hur insatsen utfördes för flera år sedan.

– Den här undersökningen sträcker sig fram till 2012 och det är ganska många år sedan. Det var en helt annan myndighetsledning och till och med en helt annan regering på den tiden.

Riksrevisionen rekommenderar nu att man är mer restriktiv i sin användning av insatsen, men Mikael Sjöberg är inte övertygad om att de är färdiga med Förberedande utbildning, FUB.

– Nu när vi får det här underlaget får vi förbättrade möjligheter att styra verksamheten inom det här området, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".