Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Torsdag 29 september

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 09.07
Pia Fridén

med Pia Fridén

Amnesti för islamistrebeller
Idag hålls folkomröstning i Algeriet. President Bouteflika har lagt förslag om en ny amnesti för islamistrebeller, som begått våldshandlingar i landet. Det är ett försök att få slut på terrorn efter 13 års blodbad.

För tidig elitsatsning ger bestående ryggskador
För hård och felaktig träning gör att unga elitidrottare löper stor risk att drabbas av bestående ryggskador, enligt ny avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Ortopeden Adad Baranto har magnetröntgat ryggarna på drygt 90 elitidrottare.

Irakdebatten hårdnar i Danmark
Majoriteten av danskarna har stött Irakkriget, men nu svänger åsikterna. Opinionsmätningar visar att idag vill flertalet att Danmark drar sig ur. Risken för att bombdåden i London skulle upprepas i Köpenhamn kan ha spelat in.

Boken i mobilen - hur påverkar ny teknik förlagen?
Den nya tekniken öppnar för helt nya möjligheter, båda vad det gäller själva bokupplevelsen och marknadsföringen i en ganska konservativ bransch. Nu kan man ladda ner noveller eller höra en titellåt i mobilen. Var går gränsen- är alla nya knep bra?

Personligt från Polen

Allt fler ”falska föräldrar”
Socialtjänsten möter allt oftare flyktingbarn som kommit till Sverige med vuxna som påstått sig vara deras föräldrar. Plötsligt uppstår problem i familjen, de vänder sig till Socialtjänsten och då uppdagas det, att det inte är föräldern utan någon annan anhörig de lever med. En lucka i lagen gör det svårt för myndigheterna att hjälpa barnen. 

Omröstning i USA om HD.s nye chefsdomare
Idag röstar senaten i USA om den ska godkänna John Roberts, som ny chefsdomare för Högsta domstolen. Roberts är president Bush:s kandidat. Han klarade sig genom justitieutskottets utfrågning, men de mest kontroversiella frågorna anses han dock ha duckat för genom att undvika att svara. Vem är han egentligen?

Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".