Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

fredag den 14 oktober

Publicerat torsdag 13 oktober 2005 kl 22.21
Pia Fridén

med Pia Fridén

Folkomröstning i Irak
På lördag är det en historisk dag för dag för 15,5 miljoner irakier när det nu är dags att säga ja eller nej till landets nya grundlag. In i det sista har de olika folkgrupperna förhandlat om det förslag som nu i stort sett stöds av shiamuslimer och kurder, men som har stött på motstånd bland sunniledarna.
06.15 Berättar Slivan Hussein från Sulaymaniyah i de kurdiska delarna av Irak och Maha Amir Bash, från Bagdad om valet.

Korrespondentkrönika
Av Christer Fridén, också i Irak.
Sänds 06.20

Hjälparbetet i Pakistan
Det har snart gått en vecka sen den förödande jordbävningen i norra Pakistan, men fortfarande är behoven enorma. Den officiella dödssiffran är nu 25 000, men den väntas stiga ytterligare och 63 000 är skadade bara i Pakistan.
06.25 reportage av vår Asienmedarbetare Anders Wennersten.
07.40 Samtal med sjuksköterskan Ulla Lindell som arbetar på missionsjukhuset Bach Christian Hospital i Qualandarabad, 14 mil norr om Islamabad.

Många köar för organdonation
För att uppmärksamma den skriande bristen på organdonatorer anordnas nu för första gången den internationella oragndonationsdagen. I Sverige kommer patientorganistationer och apotek uppmärksamma alla de som står i kö för livet - Alla dom som väntar på ett nytt hjärta, en lever eller en njure. Just nu är det 614 personer på den väntelistan. Vår reporter Jenny Berntson Djurvall har träffat en av dem, 30-åriga Pernilla Oscarsson.
06.40 medverkar också Annika Tibell, verksamhetschef på Transplantationskirurgiska kliniken, vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Fågelinfluensan sprider sig
Efter att det farliga fågelinfluensaviruset, som kan smitta människor, bekräftats också i Turkiet och i Rumänien har EU hållit krismöte. Resultatet blev bland annat en uppmaning till alla medlemsländer att fylla förråden med antivirusmedicin. Tyskland skärper sin gränskontroll och i Storbrittannien säger experter att risken är stor att smittan sprids dit.
De svenska smittskyddsmyndigheterna tonar däremot ner allvaret i det som hänt.
07.20 diskussion mellan Björn Olsen, Professor i infektionssjukdomar vid Umeå Universitet och Anders Tegnell, Socialstyrelsens smittskyddsexpert
08.15 berättar vår Pariskorrespondent Alice Petrén om rädslan för fågelinfluensan i Frankrike.

Barnfilmen i Sverige
Barbro Lindgrens böcker om den anarkistiska tokpappan Loranga, hans son Masarin och farfar Dartanjang, har nu blivit film. Det görs inte särskilt många svenska barnfilmer - i år fyra som går upp på biograferna. Varför undrar vi och talar med Johanna Bergenstråhle, som är producent för filmen och Malena Janson, filmkritiker på Svenska Dagbladet och doktorand i filmvetenskap.
Sänds 08.20

Producent Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".