Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Torsdag 27 oktober

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 08.53

med Lasse Johansson

Polisen flyr landsorten
Det har blivit allt svårare att rekrytera poliser till landsorten och många mindre orter har fått brist på poliser. Ett exempel är Götene i Skaraborg som i slutet av 90-talet hade sju polistjänster. Idag tjänstgör där bara en polis.

Dyr skolmat
Allt fler kommuner bestämmer sig för att gymnasieeleverna ska betala själva för skolmaten. Detta trots att den socialdemokratiska kongressen för fyra år sedan beslutade att stoppa matavgifterna på gymnasierna. Det är nu ett drygt 40-tal kommuner som tar ut avgift.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Polen och är signerad Kjell Albin Abrahamson.

Partiombud på väg
Hon åker på sin första socialdemokratiska partikongress fylld både av förhoppningar och höga förväntningar. Han är den luttrade ringräven som varit på partikongresser sedan 70-talet och som undrar var visionerna tog vägen. Men båda är överens om att socialdemokratin står i ett vägskäl. På lördag börjar socialdemokraternas partikongress i Malmö.

EU-möte på Hampton Court
Tony Blair bjuder på toppmöte på ett slott utanför London idag. Men de tunga hårda frågorna, som budget och konstitutionen, förväntas läggas åt sidan denna gång. Istället är det de stora övergripande frågorna som Tony Blair vill fokusera på. Visioner om hur EU skall agera i en allt mer globaliserad värld.

Klart för regeringens jobbsatsning
Regeringens satsning på att minska arbetslösheten med nyinsatta så kallade PLUS-jobb för långtidsarbetslösa håller nu på att förverkligas. De första 600 PLUS-jobbarna kommer att jobba som trafikvärdar för att göra kollektivtrafiken enklare och tryggare. Men har dessa PLUS-jobb en framtid? Eller handlar det bara om konstgjord andning för att hålla arbetslöshetssiffrorna nere?

Producent
Helena.Sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".