Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Fredagen 18 november

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 20.58

med Johan Wangström

Ska surrogatmödrar bli tillåtet?
Ska en kvinna få bära en annan kvinnas befruktade ägg och föda barnet, och vem är i så fall den biologiska modern? De här frågorna diskuteras i Europarådet just nu, och resultatet kan komma att påverka de svenska reglerna. I Sverige är det idag förbjudet med surrogatmödrar, men varför har Sverige den hållningen?

Partikamrater vill att Alf Svensson ställer upp i valet
Nu höjs röster höjs bland kristdemokrater runt om i landet att den förre partiledaren Alf Svensson ska ställa upp i valet även nästa år. Kristdemokraterna har i flera opinionsmätningar legat kring de fyra procent som krävs för att ta plats i riksdagen och partimedlemmarna tror att Svensson skulle kunna rycka upp siffrorna.

Splittrat socialistparti i Frankrike
Idag inleder oppositionen i Frankrike, socialistpartiet, sin kongress i Le Mans. Här ska man enas om en politik och taktik inför presidentvalet 2007, men det franska socialistpartiet är mycket splittrat, och trots upploppen och protesterna mot regeringen nyligen verkar fransmännen inte hysa några förväntningar på oppositionen som en kraft.

Ökad oro i Afghanistan
Nya terrorattentat har inträffat på flera håll, och enligt flera rapporter fokuserar al Quaida återigen på Afghanistan. Nu finns planer på att låta de fredsbevarande trupperna, ISAF-styrkan, ta över områden där USA-ledda styrkor idag jagar terrorister. Det kan komma att påverka säkerheten också för de svenska soldater som finns på plats.

Nordbor i Kongo
I helgen öppnar en ny utställning på Etnografiska muséet i Stockholm som också ska visas runt om i landet. Den handlar om Sverige och Nordens roll i koloniseringen av Kongo under slutet av 1800-talet. Utställningen heter ”Kongospår”.

Korrespondentkrönika

Producent: Annika Hjärtstam
annika.hjartstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".