Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

fredag den 2 december

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 06.59
Jörgen Huitfeldt

med Jörgen Huitfeldt

Katastrofkommissionen
I går kom Katastrofkommisssionen med sin mycket kritiska rapport om hur regeringen och myndigheterna handlade under Tsunamikatastrofen. Kommission radar upp misstag efter misstag som begicks och många enskilda personer pekas ut som ansvariga, både i regeringen och bland tjänstemännen. En av dom som får hårdast kritik är kabinettsekreterare Hans Dahlgren. Statsvetare menar att det här sättet att peka ut människor som personligt ansvariga är mycket ovanligt i Sverige och att det kan få politiska konsekvenser. Redan har oppositionen reagerat, medans regeringens stödpartier Miljöpartiet och Vänsterpartiet legat lågt med sin kritik.

Brist på krishjälp
Hjälporganisationen Ersta Diakoni har på regeringens uppdrag undersökt vilken hjälp och stöd som dom drabbade av Tsunamikatastrofen fått. Många av dom tillfrågade är kritiska till det stöd som kommuner och landsting erbjudit, istället har frivilligorganisationer spelat en stor roll för dom överlevande.

Irak
Med knappa två veckor till parlamentsvalet så finns det som bekant inte mycket som pekar på att våldet skulle avta. Snarare tvärtom. Antalet attacker från motståndsmän har ökat från 150 per vecka till 700, och dom amerikanska trupperna har intensifierat sina flygbombningar. Nu menar bedömare att USAs närvaro är en stark orsak till den upptrappade våldsutvecklingen.

Julkalendrar vi minns
8.15 blir det ohämmad julnostalgi i P1 Morgon. Vi öppnar luckor i julkalendrar från dom senaste förtio åren, och en sextiotalist och en åttiotalist försöker enas om det skall vara socialrealism eller fantasi i en riktig kalender.

Korrespondentkrönika
Idag en rapport från Washington.

Producent Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".