Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Tisdag 6 december

Publicerat måndag 5 december 2005 kl 19.17
Lasse Johansson

med Lasse Johansson

Vem ställer regeringen till svars?
Frågan om en misstroendeförklaring mot hela, eller delar av, regeringen efter den svidande flodvågsrapporten blir en fråga på alla riksdagspartiers gruppmöten ikväll. Moderaterna är emot en misstroendeförklaring trots att partiets kritik varit stenhård. Hör Mikael Odenberg, moderaternas gruppledare i riksdagen.

Ulf Holm (mp) är en av dem bland regeringens stödpartier som kommer att fälla utrikesminister Laila Freivalds om det blir aktuellt med omröstning.
Här också Ekots inrikespolitikes kommentator Inger Arenander.

Får en rättegång mot en massmördare vara farsartad?
Igår avbröts rättegången mot Saddam Hussein än en gång, efter att Saddam hamnat i gräl med domaren. Det påminner om rättegången i Haag mot Slobodan Milosevic, som varit en blandning av långa monologer, avbrott och hånfullhet. Men hur påverkas det internationella rättssystemet av att så här allvarliga rättegångar blir delvis löjeväckande? Samtal med Erik Östberg - före detta åklagare vid krigsförbrytartribunalen i Haag.

Förslag till EU:s långtidsbudget från britterna
I juni i år sa EU:s medlemsländer nej till förslaget om långtidsbudget fram till 2013. Kritiken riktade sig bland annat emot att budgetförslaget var för omodernt, att det lade för mycket krut på jordbruk och för lite på forskning och tillväxt. Igårkväll kom EU:s ordförandeland Storbrittanien med ett nytt förslag, som omedelbart mötte av helt annan kritik. Hör Mats Hallgren, frilansjournalist och specialist på EU om turerna.

Tsunamin gjorde barnen föräldralösa
Maria och Narin Florén bor på Phuket i Thailand och tog dagen efter flodvågskatastrofen emot en mängd drabbade svenskar som inte hade någonstans att ta vägen. Någonstans där föddes idén att starta ett barnhem för thailändska barn och så blev det. Reportage av Tina Flodin.

Minutemen bevakar USA:s gräns mot Mexiko
Den illegala invandringen till USA har ökat, främst från Mexico. En folklig opinion med medborgargardet ”Minutemen” i spetsen kräver nu en mur längs gränsen. Och idag försöker en av ”Minutemen’s” grundare Jim Gilchrist, i ett så kallat fyllnadsval, komma in i kongressen. Sveriges Radios USA-korrespondent Thomas Nordegren berättar.

Flera muséer ställer in alla nya utställningar
År 2006 är utlyst till mångkulturår och då ska ”landets kulturverksamheter spegla och införliva den etniska och kulturella mångfald som finns i dagens Sverige”. Problemet är att flera muséer i landet fått minskade bidrag på grund av lägre hyresnivåer, men ändå inga lägre hyror! Nu ställs alla nysatsningar in på etnogafiska, östasiatiska, medelhavsmuseet och världskulturmuseet. Reportage av Sofia Hallonsten.

Krönika
Korrespondentkrönikan kommer idag från Oslo och avsändare är Bengt Lindroth, som helst hade sluppit göra en krönika om detta ämne...

Producent: Magnus Westberg
magnus.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".