Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Tisdag 21 mars

Publicerat måndag 20 mars 2006 kl 21.45
Pia Fridén

med Pia Fridén

Freivalds avgår
På morgonen kom beskedet att utrikesminister Laila Freivalds avgår.  P1-morgon sände direkt från presskonferensen.

Ledarskribenterna Lena Askling och Barbro Hedvall kommenterade.

Peter Eriksson (mp) intervjuades

Oväntade samtal
Nu möts USA och Iran för de första officiella samtalen sedan den iranska revolutionen 1979. Ämnet är Irak och USA:s utrikesminister Condoleezza Rice poängterar att det inte gäller Irans kärnvapenprogram. Är det dags för ett genombrott i den något frostiga relationen? Mohammed Fazlhashemi, docent i idéhistoria vid Umeå universitet som är född och uppvuxen i Iran gästar P1-morgon.

Gjuter olja på muslimska vågor
Tre unga svenska muslimer reste förra veckan på svenska regeringens uppdrag till Egypten och Jordanien. De ska ge en motbild till den islamfientlighet som framställts om Sverige i samband med de danska Muhammedteckningarna. Sveriges Radios Christer Fridén har träffat dem på plats i Amman.

Oslo, tisdag morgon...
Krönika från Bengt Lindroth.

Bristande stöd för unga tjejer efter skyddat boende
Unga tjejer som utsatts eller hotas av så kallat hedersrelaterat våld kan få skyddat boende men efter det upphör stödet från samhället. Det vittnar flera kvinnojourer som P1-morgon har talat med. Vägen tillbaka efter uppbrottet från familjen är lång, därför räcker det inte med att bara erbjuda kortsiktiga lösningar. Reportage av Julia Andréasson. Samtal med integrationsminister Jens Orback.

Från rökstopp till parfymförbud
Kommunal service ska vara tillgänglig för alla men parfymerad personal utestänger allergiker. Det menar Astma- och allergiförbundet i i Uppsala och Knivsta som nu kräver att Knivsta kommun antar en policy om att all personal ska vara parfymfri under arbetstid. Debatt med Roland Efraimsson, första vice ordförande i Astma- och allergiförbundet och Gunilla Tuvin, personalchef på Knivsta kommun.

Freivalds och sanningen
Utrikesminister Laila Freivalds anklagas för att ha ljugit om sin roll i historien med Muhammedbilderna på Sverigedemokraternas hemsida. Hon får skarp kritik från den borgerliga oppositionen och Miljöpartiet för att ha förnekat att hon kände till att en tjänsteman på UD kontaktat webhotellet där hemsidan låg. Själv hävdar hon att det handlar om ett missförstånd. Hör Tommy Möller, professor i statsvetenskap om lögnen i den politiska världen.

Tester av gravida kan rädda liv
Sebastian dog fem dagar gammal efter en svår infektion, orsakad av en GBS-bakterie. Nu kräver hans mamma Emma Tham att gravida rutinmässigt ska testas för GBS. Bakterien som finns hos ungefär 30 procent av alla gravida kvinnor kan föras över till barnet med svåra komplikationer som följd - men kan enkelt förebyggas med antibiotika. Emma Tham och och neonatalogen Stellan Håkansson som leder Socialstyrelsens utredning om GBS intervjuas.

Nu väcker Arla ilska inte bara i arabvärlden utan också i Danmark:

Både Venstre och Dansk Folkeparti anklagar Arla för att svika kampen för yttrandefrihet.

Arla ber om slut på bojkott
Genom annonsering i 25 arabiska tidningar, förklarar Arla att man förstår att muslimska konsumenter inte vill köpa företagets produkter, tar avstånd från muhammedkarikatyrerna, och ber om ett slut på bojkotten av Arla. Venstres ledare Jens Rodhe säger i den danska tidningen Berlingske Tidende att ”annonserna är ett ynkligt knäfall för arga muslimer”. Dansk Folkepartis ledare Pia Kjärsgaard kritiserar också Arla. Samtal med Arlas kommunikationschef Katarina Malmström.

Producent: Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".