Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Tisdag 4 april

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 23.37
Lasse Johansson

med Lasse Johansson

Tyska raslagar i Sverige
Nazitidens tyska raslagar tillämpades även i Sverige under 30 och 40-talet. Svenskar som ville gifta sig med ariska tyskar under den här tiden var tvugna att försäkra att dom inte var judar. Svenska domstolar upplöste även redan ingångna så kallade rasblandade äktenskap. Det visar en rapport från Vetenskapsrådet.

Översvämningar i Centraleuropa
Den kraftiga vårfloden gör att flera stora floder som Elbe och Donau svämmar över. Carl Rüster, frilansjournalist bosatt i Prag berättar om läget i Tjeckien, ett av de värst drabbade länderna.

Tbc på Svartsjöanstalten
En tuberkulossjuk intern på Svartsöanstalten misstänks ha smittat både interner och personal med den fruktade lungsjukdomen. Skyddsombudet på Svartsjöanstalten Margot Jellinek och smittskyddsläkaren Ingela Berggren Palme medverkar.

Roald Nilssen från fackförbundet SEKO och Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén diskuterar fängelsernas beredskap för att hindra tbc-smitta.

Kvinnor och mäns löner
I Göteborg anser sig kommunen ha fått bort alla osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Hör reportage från Göteborg och samtal med Peter Tai Christiensen från Jämställdhetsombudsmannen om kampen mot ojämställda löner.

Svåra ordval på röstsedlen
Inför folkomröstningen i Stockholm om trängselskatterna har debatten gått het om vad som ska stå på valsedlarna. Igår kväll fastställdes tillslut ordalydelsen. Statsvetaren Gunnar Falkemark intervjuas.

Alfons och soldatpappan
Gunilla Bergström berättar om sin nya Alfonsbok som tar upp frågor om krig och våld.

Korrespondentkrönika
Agneta Ramberg rapporterar från ett rojalistiskt London.

Producent: Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".