Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Måndag 24 april

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 07.03
Johan Wagnström

med Johan Wangström

Tvingande lag om kvinnojourer
Landets kvinnojourer har en verksamhet som till största delen vilar på ideellt arbete och som på många håll klarar sig med lite bidrag. Men nu arbetar regeringen med ett lagförslag om att varje kommun måste ha en kvinnojour. Reportage av Benedikta Cavallin. Samtal med Ellen Hyttsten, direktör på Sveriges Kommuner och Landsting.

Oro i Nepal
I Nepal fortsätter demonstrationerna i huvudstaden Katmandu. Samtal med Sveriges Radios korrespondent Nils Horner.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Bengt Lindroth i Helsingfors.

Uppförandekod granskas
Idag så presenterar organisationen Rena Kläder en rapport om hur Hennes & Mauritz följer sin s.k. uppförandekod. Joel Lindfors, Rena Kläder och Ingrid Schullström, chef för miljö och socialt ansvar på Hennes & Mauritz.

Flera av svenska smyckeföretag som P1 programmet Kaliber granskat har redan etiska uppförandekoder i relation till sina leverantörer och några av dem säger att de gjort personliga besök på fabrikerna för att kontrollera arbetsförhållandena, men det som visas upp på kundbesöken har lite med verkligheten att göra. Reportage av Thella Johnson och Jörgen Huitfeldt.  

Sexualbrott halveras med terapi
I dag begår var tredje sexualbrottsling nya sexbrott inom fem år efter avtjänat straff, men med det kanadensiska ROS-programmet, en relations- och samlevnadsterapi, går det att minska återfallen med cirka 50. Bengt Hasselroth, psykolog och ansvarig för ROS-programmet i Sverige.

Nya praktikplatser för ungdomar
Idag kommer ännu ett förslag om hur ungdomsarbetslösheten kan minskas. Vid halvårskiftet kommer det på försök att införas introduktionsplatser i fem län. Samtal med Lil Ljunggren-Lönnberg, regeringens utredare.

Nysatsning på rent Sverige
Svenskarna har blivit allt sämre på att slänga skräpet på rätt ställe. Idag drar stiftelsen Håll Sverige Rent igång årets skräpplockardagar. Joakim Brodahl, från stiftelsen Håll Sverige rent.

Producent Helena Sjöholm
Helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".