Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Onsdag 7 juni

Publicerat onsdag 7 juni 2006 kl 05.44
Camilla Kvartoft

med Camilla Kvartoft

Åtal mot könsstympning
Idag väcks det första åtalet i Sverige mot könsstympning. Samtal med juristen Pernilla Leviner, en av dem som jobbat på Socialstyrelsens uppdrag att med att öka kunskapen om kvinnlig könsstympning.

Korrekrönika
från av Maria Persson Löfgren.

Nationaldagscruising
Igår på nationaldagen var det dags för den årliga Raggarturen i Trelleborg, en tradition som många äldre i Trelleborg håller hårt på. En dag om året sedan mer än tio år tillbaka bjuder motorklubben Trelleborg Street Cruisers pensionärerna från Akka Servicehus på en tur i sina blänkande amerikanare, och igår gick resan över Öresundsbron till Danmark.

Efter Muhammedteckningarna
Det har gått fyra månader sedan uppståndelsen kring de danska muhammedkarikatyrerna var som störst. Danmarks värsta kris sedan andra världskriget, har det talats om. Nu börjar den definitivt ebba ut. Men vilka har följderna blivit för Danmarks egen del? Vår nordenkorrespondent har träffat några av dem som på olika vis varit aktiva under och efter den muhammedkrisen.

Afrikanska fotbollslag
Fem afrikanska lag kommer att spela i VM. Tunisien är det enda lag som varit med tidigare - de fyra övriga är nya. Det handlar om Elfenbenskusten, Ghana, Togo och Angola. Hur bra är lagen?

Inför fotbolls-VM
Bara två dagar kvar till VM. P1Morgons egen fotbollskrönikör Gunnar Bolin från kulturredaktionen redogör för förväntningarna. kl 8.25

Sverige fällt i Europadomstolen
Igår blev Sverige fällt i Europadomstolen, för att ha brutit mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Fem personer har begärt ut SÄPOs akter om sig själva, och genom brister i hanteringen av akterna har staten begått brott mot skyddet för privatlivet, föreningsfriheten och yttrandefriheten, enligt domstolen.

Arbetsförmedlingen kritiseras
Förra året deltog i genomsnitt 10 000 ungdomar varje månad i de två arbetsmarknadspolitiska programmen ungdomsgarantin och det kommunala ungdomsprogrammet. Nu har Riksrevisionen granskat om arbetsförmedlingen arbetar på ett effektivt sätt med de här ungdomsinsatserna, och ger betyget underkänt.

Sharialagar i Mogadishu
Efter fyra månader av hårda strider i och kring Somalias huvudstad Mogadishu har islamiska grupperingar lyckats jaga den USA-stödda alliansen av krigsherrar på flykten. Övergångsregeringen i Somalia som skulle få slut på 15 års anarki är splittrad och Mogadishu kontrolleras nu alltså av islamisk milis som lovar att införa de hårda religösa Sharia-lagarna i hela landet. Samtal med Abdul Nuur ordförande Somaliska riksförbundet och Annika Söder, statsekreterare på UD. kl 8.15

Diskrimineringsutredare misshandlad
För två månader sen attackerades regeringens diskrimineringsutredare Masoud Kamali av rasister på väg hem från jobbet. Men först nu går han ut och berättar om händelsen.

producent Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".