Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Måndag 4 september

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 08.04
Pia Fridén

med Pia Fridén

Dataintrång hos socialdemokraterna
Socialdemokraterna polisanmäler folkpartiet för dataintrång. Kenny Jansson är teknisk chef på Sentor, det företag som som arbetar med socialdemokraternas datasäkerhet, och berättar om hur ett intrång upptäcks. Inger Arenander, Ekots politiska kommentator, gör en politisk bedömning av det som ska ha hänt.

En 24-åring på Liberala Ungdomsförbundet har erkännt att han gjort sej skyldig till dataintrånget. Johan Jacobsson, folkpartiets partisekreterare kommenterar.

Svårt nå vårdcentralen
Det är svårt att komma fram på telefon till landets vårdcentraler. Enligt statistik är region Skåne sämst i landet på att lyfta luren. Bara drygt hälften som försöker ringa primärvården kommer fram.

Coachas till jobb
Arbetsmarknadens nya ord är coachning, och det har blivit allt vanligare runt om i Sverige. Syftet med personliga coacher är att de som har svårt att få jobb ska få hjälp att hitta in på arbetsmarknaden. I Kristinehamn i Värmland kräver man nu att alla som får socialbidrag regelbundet ska träffa en personlig coach för att få hjälp att finna vägen till jobb eller studier.

Strider i Agfhanistan
Sedan ett par dagar pågår offensiven MEDUSA i södra afghanistan - de är 2000 soldater från den Natoledda ISAF styrkan och den afghanistanska militären som slåss mot så kallade talibanrebeller, och igår rapporterades över 200 talibanrebeller ha dödats.


Stämningen i Finsbury Park, London
I Storbritannien pågår utredningen kring de misstänkta terrordåden, dåd som skulle lett till att tusentals människor skulle ha dött om planerna satts i verket.
Många av de gripna har pakistansk bakgrund och i Pakistan finns också misstänkta. Sveriges Radios korrespondent Maria Eksedler åkte till Finsbury Park i norra London, en stadsdel med en mycket blandad befolkning och många muslimer, för att höra vad som sägs där om terrorplanerna.

Berlin måndag morgon
Dagens krönika av Kristian Åström, korrespondent i Tyskland.

Sverige runt inför valet
Vad är det för frågor som får väljare , politiker och debattörer att gå i spinn på lokal nivå i vårt avlånga land? Varje morgon fram till valet tar vi hjälp av Sveriges Radios lokala kanaler för att ta reda på det. Först ut är Radio Västerbotten.

Debatt om arbetsmarknaden
Valrörelsen är inne i den absoluta slutspurten och P1 Morgon tittar närmare på den valfråga som väljarna tycker är allra viktigast: Jobben. Hur ska arbetssökande och arbetsgivare hitta varandra?

Tonårstankar
Idag börjar p1-prorammet Föräldrarna en ny serie: ”Tonårstid” med dagböcker av tonåringar med påföljande diskussioner med tonårsförädrarna. Men varför finns det så få fora för tonårsföräldrar. Anna Toss, som startade ”Föräldranätet” resonerar kring detta.

Producent: Magnus Westberg
                  magnus.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".