Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Följ med till nyhetsredaktionen

Publicerat onsdag 22 april 2009 kl 17.01
1 av 4
Arbete vid den så kallade desken på nyhetsredaktionen. Foto: Anna Dafgård
2 av 4
3 av 4
Morgonmöte för Västekot. Foto: Anna Dafgård
4 av 4
Här är det Epp Anderson som sänder nyheter i Västekots studio. Foto: Anna Dafgård

Västekot gör omkring 4 000 sändningar om året. På redaktionen arbetar en vanlig dag ungefär tio personer med att ge dig lokala nyheter från Göteborg med omnejd.

Alla på nyhetsredaktionen har olika uppgifter. De flesta arbetar som reportrar, medan till exempel sändaren är den som läser upp nyheterna i radio.

Tillsammans med nyhetsproducenten planerar han eller hon sändningarna. Själva sändningen självkörs, vilket helt enkelt innebär att sändaren själv sköter tekniken.

En sändning består dels av reportrarnas nyhetsinslag, dels av skrivna telegram. Det hör till sändarens uppgifter att ta emot, värdera och välja bland material som kommer in till redaktionen och utifrån det formulera telegram.

Till varje nyhetsinslag skriver reportern en påannons och en avannons. Sändaren behöver så gott som alltid formulera om språket till sitt eget, för att få bästa möjliga flyt i sändningen. Det händer också att sändaren gör redigerings-ändringar i ljudet. 

Till sin hjälp har sändaren en deskreporter. Tillsammans håller de koll på nyhetsflödet. Det görs genom att bevaka nyhetsbyråer som till exempel TT och inkommande mejl. Deskreportern ringer också till polis, räddningstjänst och SOS Alarm flera gånger varje dag.  

Deskreportern arbetar även mycket som en reporter, men utan att ”rycka ut”. Det är inte ovanligt att deskreportern får göra korta och snabba intervjuer på telefon om vi får reda på att det hänt något viktigt strax innan sändning.

Deskreportern publicerar även nyheterna på webben.

Spindeln i nätet är nyhetsproducenten. Han eller hon förbereder och planerar dagens arbete, håller i morgon-mötet, fördelar uppdragen och det är också producenten som har huvudansvar för att planera framåt i tiden. 

Vår uppgift är att ge dig lokala nyheter. Västekot når ut till lyssnare i tolv kommuner runt Göteborg. Det innebär också att vi bevakar händelser i:

 • Ale
 • Alingsås
 • Göteborg
 • Härryda
 • Kungälv
 • Lerum
 • Mölndal
 • Orust
 • Partille
 • Stenungsund
 • Tjörn
 • Öckerö

Hör gärna av dig med tips på vad som händer i just din kommun på vastekot@sr.se.

Nyhetsdagarna kan variera mycket, men en fast punkt är morgonmötet. Där finns tillfälle för varje medarbetare att diskutera egna idéer med den övriga redaktionen.

Under en vardag hör du tolv sändningar från Västekot. Den första 06.30 och den sista 17.30. Sändningarna har olika längd - våra längsta sändningar är sju minuter långa medan de kortaste är tre minuter.

På helger sänder vi sex gånger varje dag, från 08.30 till 13.30. Då är varje sändning tre minuter lång.

Redaktionen är bemannad från 04.30 på morgonen när morgonsändaren börjar, till 18.00, då deskreporterns arbetsdag är slut.

Men arbetet med nyheter pågår dygnet runt. Under natten har vi hjälp av personal på Ekots nyhetswebb i Stockholm, som håller koll på vad som sker i Göteborgsområdet och lägger ut dina lokala nyheter på hemsidan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".