Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen fortsätter satsning på matematikundervisning

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 12.11

En unik satsning på att förbättra studieresultaten i enskilda skolämnen.

Så beskriver utbildningsminister Jan Björklund (bilden) regeringens satsning på att förändra och förbättra undervisningen i matematik, naturkunskap och teknik.

Bakgrunden är att svenska elevers kunskaper i de ämnena försämrats de senaste årtoindena.

Regeringen avsätter sammanlagt 125 miljoner kronor i år, och avser att lägga 200 miljoner för vart och ett av åren 2010 och 2011 för satsningar på matematik, naturvetenskap och teknik.

Flera internationella undersökningar har visat att Sverige tappar placeringar när olika länders skolresultat jämförs, och det gäller framför allt kunskspaerna i matematik. Utbildningsmininster Jan Björklund har tagit mätningarna som utgångspunkt för sin hårda kritik av socialdemokratisk utbildningspolitik.

Men efter anklagelser om att Björklund alltför mycket svartmålat de svenska skolresultaten, gav han Skolverket i uppdrag att sammanställa de internationella jämförelser som gjorts (kunskapsmätningarna PIRLS, TIMSS och PISA åren 1991-2007).

Sammanställningen presenterades i slutet av januari.

Slutsatserna var de här:

- Svenska elevers kunskaper har försämrats de senaste 20 åren. Trots det ligger eleverna över snittet i flertalet internationella studier.

- Den försämrade placeringen beror inte enbart på att andra länders elever blir bättre. ”Sveriges faktiska resultat i undersökningarna har försämrats,” skriver verket.

- Sett över tid har de svenska elevernas kunskaper försämrats i matematik och naturvetenskap. I läsförståelse märks samma trend bland de yngre eleverna. Försämringen syns både bland flickor och pojkar, bland de duktigaste och de svagaste eleverna.

- I läsförståelse ligger Sverige över snittet i samtliga mätningar.

- I naturvetenskap har Sverige legat över snittet i alla mätningar, men fallit under en av dem under 2007.

- I matematik ligger Sverige över eller på genomsnittet utom i mätningar de senaste åren då vi ligger under snittet, skriver Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".