Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

The Pirate Bay, brott eller generationsklyfta

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 09.53
De fyra bakom The Pirate Bay, under rättegången i Stockholms tingsrätt

I tisdags avslutades förhandlingarna i den både i Sverige och internationellt uppmärksammade rättegången om fildelning. De fyra männen anklagas för medhjälp till upphovsrättsbrott på fildelningssajten The Pirate Bay. Åklagaren yrkar på ett års fängelse för de fyra männen och film-och musikbranschen vill ha över 100 miljoner kronor i skadestånd, medan försvarssidan vill att åtalet ska ogillas. Så här sade advokaten Per E Samuelsson i sin slutplädering i Stockholms tingsrätt:

- Det är uteslutet att döma någon av de åtalade i den rättegången. Därför att det är visat att de inte har känt till något av de påstådda brotten. Huvudregeln i svensk lag är att den som laddar upp begår brott, den som laddar ner begår brott, men den som är mellanhand som tillhandahåller verktyget begår inte brott.

De fyra männens försvarasadvokater vill att tingsrätten innan den fattar beslut konsulterar EG domstolen eftersom fallet kan vara principiellt viktigt för många företag eller sajter inom EU.
Under den elva dagar långa rättegången förklarades tekniska termer, men förklaringarna ledde ändå till missförstånd, nytt material presenterades och vittnen ifrågasattes. Stundtals uppkom en hätsk stämning i rättegångssalen.

Sajten The Pirate Bay startades 2003 och gör det möjligt för allmänheten att med hjälp av så kallad torrentteknik hitta och ladda ner filer, till exempel film eller musik. Tekniken fungerar så att filerna laddas ner i små bitar som kan hämtas från många olika datorer samtidigt.

Åklagarsidan menar att The Pirate Bay gör sig skyldig till att upphovsrättsskyddat material görs tillgänglig på sajten. Och enligt en dom i HD kan även sajter som länkar till olagligt material dömas. Men försvarssidan menar att The Pirate Bay bara är en sökmotor eller en förmedlingstjänst.

Åklagaren Håkan Roswall menar att de åtalade har känt till att upphovsrättsskyddat material spridits, men inte stoppat det. Dessutom har tre av de fyra männen skrivit på ett avtal om att starta företaget Random Media, något som visar att alla fyra kan hållas skyldiga.

- Det här har varit en fråga om en mycket välplanerad verksamhet, som har medfört stor skada för målsägandena. Det har funnits en klart uttalad arbetsfördelning mellan de inblandade. Och verksamheten har delvis skett i bolagsform, genom Random Media. Det här, menar jag, är omständigheter som talar för ett solidariskt värdeförverkande, säger åklagaren Håkan Roswall.

Men försvarssidan säger att endast en av de fyra, medger att han driver sajten och att hans syfte aldrig varit att uppmana användarna att fildela skyddat material.

Trots att film-och skivindustrin vill kräva de fyra männen på över 100 miljoner kronor och att åklagaren yrkar på ett års fängelse för alla fyra, har de åtalade under hela rättegången mest ryckt på axlarna och verkar se det hela som en generationsklyfta. Domen i The Pirate bay rättegången meddelas 17 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".