Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vision Järva 2030 väcker debatt

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 13.57
Skiss över den planerade bebyggelsen

Utvärderingen av den långsiktiga förändringen av Järvafältet som går under namnet ”Vision Järva 2030” är klar. Men alla är inte glada trots att den virtuella bilden av området på Stockholms stads webbsida verkar så lockande.

Kritikerna anser att Stockholms stad hittills bara inriktat sig på stadsplaneringen, men lämnat andra frågor åt sidan som jobben, företagandet och utbildning. En av dessa kritiker är Awad Hersi, bosatt i området, och gruppledare för Miljöpartiet i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd.

”Vi tycker inte på något sätt att man ska förstärka de här stadsdelarna om man inte presenterar konkreta förslag om hur man ska förstärka jobben, företagandet och utbildningen. Jag tror inte att det kommer att fungera” - säger ledamoten för Miljöpariet.

Järvalyftet är samlingsnamnet på Stockholms stads breda och långsiktiga satsning på stadsdelarna kring Järvafältet i nordvästra Stockholm; Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta.

Detta har skapat en häftig debatt eftersom området har drabbas av hög arbetslöshet, etnisk segregation och ett ökande missnöje som väcker farhågor hos de boende och politikerna.

Men Joakim Larsson, ytterstadsborgarråd (M) tycker att missnöjet som spirar i området har sitt ursprung i ett illa planerat projekt. Men det har rättas till och nu finns andra förutsättningar.

”Man behöver stadsliv, alltså butiker, människor som rör sig i området under dygnets olika timmar så att man inte bara åker dit för att sova eller bo. Vi måste se till att området också får lite utökade andelar bostäder, mera arbetsplatser, fler lokaler för butiker och annat, så att du får mer stadskänsla”, säger Joakim Larsson (M).

Men dessa visioner övertygar inte miljöpartisten Anwar Hersi som anser att politikerna i Stadshuset blundar för de sociala problem som finns i området. Ett annat problem som inte nämns är hur höga hyrorna kommer att bli. Det finns exempel i Järvafältet där bostadsbolagen efter ett förnyelsearbete har höjt hyrorna med 50 procent, varnar Anwar Hersi.

” Man kan bygga väldigt fina bostäder, men om man inte frågar dem som ska bo där hur de vill ha det, då kan man inte förvänta sig att det ska bli bra. En annan sak som oroar väldigt mycket är hyresnivåerna. Man har inte sagt hur mycket man kommer att höja hyrorna efter att man genomfört förnyelsearbetet. De andra bolag som har rustat upp sina fastigheter har höjt hyrorna med 50 procent, dvs med all säkerhet så kommer hyrorna att bli så höga att de som bor där idag inte kan bo kvar. Det här är ingen utveckling som vi vill se”, säger Hersi Awar, miljöpartist och boende i Järva området.

I slutet av månaden väntas Stockholms kommunfullmäktige fatta beslut om att påbörja arbetet med Järva. 200 miljoner kronor är redan avsatta och dessutom förväntas de kommunala bostadsbolagen gå in med flera miljarder kronor. Tanken är inte bara att de 60 000 invånarna ska gynnas utan att även att Järva ska bli ett område som lockar folk att flytta dit.

Reportrar: Kenadid Mohamed//Alberico Lecchini

För mer information om Järvalyftet besök följande länk:

<http://www.stockholm.se/-/Nyheter/Bygga--Bo/Vision-Jarva-2030/>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".