Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

FrP i Rosengård: Studiebesök eller jippo?

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 10.19
FrP:s andreman Per Sandberg

En stor politisk delegation från det norska Fremskrittspartiet (FrP) besökte på torsdag Rosengård i Malmö. Åtta ledande representanter från FrP med andreman Per Sandberg i spetsen träffade poliser, brandmän, skolelever, lokala politiker och föreningar i Malmös mest omtalade stadsdel. Drevet från norska medier var slående med 13 team på plats.

Vid avslutningen var Per Sandberg nöjd med besöket.

Det hela hade sitt ursprung i en rapport från svenska Försvarshögskolan som pekade på att extrema islamister får allt större inflytande i Rosengård. Då använde FrP:s ledare Siv Jensen Rosengårdsrapporten som ett varnande exempel för en ”smygislamisering” som kan äga rum också i Norge. Shariakuluren var redan verklighet i Rosengård, påstods på FrPs webbsite.

Då reagerade Ilmar Reepalu, Malmös kommunstyrelseordförande, och bjöd FrP att besöka Rosengård för att se stadsdelen med egna ögon. Partiet tackade ja och fullföljde besöket till den kända stadsdelen, fast utan partiledaren Siv Jensen som befann sig i Moskva.

FrP har varit i hetluften sedan länge. Enligt de senaste opinionsmätningarna stöds partiet av 30 procent av norska väljarna. Deras politiska rivaler påstår att partiet är främlingsfientligt, speciellt mot muslimer.

FrP hävdar däremot att de är ett mittenparti med stark liberal profil, med integrationen som en av de främsta frågorna. Det underströk väldigt tydligt Per Sandgren, andre man i partiet.

Andreas Konstantinides (S), ordförande i Rosengårds stadsdelsnämnd, tycker att besöket har varit positivt trots farhågorna eftersom man kunde visa till FrP att det inte råder shariakulturen i Rosengård som man påstod i Norge.

Olika föreningar kunde samtala med FrP och ge sin syn på satdsdelens problem men också de positiva saker som händer där, ungdomarnas drömmar och förhoppningar på att resten av samhälle ska acceptera och respektera dem trots olikheterna.

De allvarliga problem som upplopp och attacker mot brandkåren, ambulanser och poliser har andra orsaker än religionen, sa Andreas Konstantinidis.

Reporter: Alberico Lecchini, SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".