Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pressrkönika om Freivalds sorti

Publicerat onsdag 22 mars 2006 kl 11.27

Idag, dagen efter Laila Freivalds avgång som utrikesminister, är tidningarnas ledarsidor fulla av åsikter om Freivalds, Persson och vem som ska bli ny utrikesminister.
Göran Löwing  har läst  ledarkommentarerna.

Laila Freivalds motiverade igår sin avgång med att hon inte längre kan bedriva ett seriöst arbete. Och det var inte kritiken mot henne för hennes roll under flodvågskatastrofen som var orsaken, inte heller hennes roll och brist på information till Göran Persson om hur UD agerade för att stoppa muhammedteckningar på nätet, som kunde öka risken för svenskar utomlands, utan massmedias sätt att uppträda emot henne:

Moderata Borås tidning kommenterar uttalandet:
”Så talar en minister som in i det sista vägrar att ta ansvar för de misstag hon har begått. Det är som att Freivalds fortfarande inte riktigt vill inse vilka fel hon har gjort, som om hon på allvar tror att det är ett gäng illasinnade journalister som ligger bakom hennes avgång.”

Oberoende liberala Expressen skriver att skälet till Freivalds avgång var att hon ”inte talade sanning om regeringens roll under Mohammedkrisen”.
”Men Freivalds avgång bör inte bara bero på en lögn. Själva agerandet under Muhammedkrisen var djupt problematiskt och Freivalds visade ingen förståelse för att hon faktiskt skadade respekten för den svenska grundlagen”, skriver Expressen.

Dala-Demokraten, socialdemokratisk, skriver att det är rimligt att Freivalds fick gå. Samtidigt anser Dala-Demokraten att landets journalister haft ett finger med i maktspelet och spekulerar i om en framgångsrik, manlig politiker inte ändå hade kunnat reda ut stormen:
”Särskilt om denna också hade haft uppbackning i massmedierna, och inte sedan 15 månader varit ett hett eftertraktat byte i deras ambition att fälla en (sosse-)minister.”, skriver Dala-Demokraten, socialdemokratisk.

Göran Persson hade egentligen inget val när det gällde Laila Freivalds, anser liberala Uppsala Nya Tidning. UNT konstaterar att Freivalds stått bakom en handling som strider mot grundlagen, och att Persson kritiserat den hårt innan det stod klart att Freivalds och inte bara en UD-tjänsteman var inblandad.
”Därför blev hennes ställning ohållbar. Om Persson redan i februari visste att Freivalds stått bakom UD-tjänstemannens agerande får vi kanske aldrig veta. Men statsministern var tvungen att stå fast vid sina uttalanden”, skriver UNT.

Aftonbladet, oberoende socialdemokratisk, frågar samtidigt om situationen någonsin var hållbar för Freivalds.
”När statsminister Göran Persson utsåg Laila Freivalds till utrikesminister stärkte han samtidigt sig egen och statsrådsberedningens makt över utrikes- och Europapolitiken. Att ha en utrikesminister som i princip bara expedierar statsministerns vilja visade sig bli förödande”, skriver tidningen.

Vem ska då bli ny utrikesminister?

Länstidningen i Södertälje, centerpartistisk skriver:
Att - om tillfälligt- låta Bosse Ringholm hoppa in som utrikesminister är inte heller särskilt omdömesgillt. Formellt kan en vice statsminister låta som en rimlig övergångslösning. Men Ringholm är ju så belastad av alla affärer att han verkligen inte passar i rollen. Varför inte Carin Jämtin, biståndsministern, kunde avlösa Laila Freivalds är svårt att förstå. PÅ den posten skulle den mycket begåvade Jämtin kunna utvecklas till en stark efterträdarkandidat till Göran Persson.
Är det kanske därför som hon inte får chansen?, frågar centerpartistiska Länstidningen i Södertälje.Carin Jämtin nämns ofta som möjlig efterträdare i debatten.

Men Norrländska Socialdemokraten hoppas åter på att EU-kommissionären Margot Wallström ska återvända från Bryssel:
”Margot Wallström har ett starkt internationellt engagemang sedan ungdomstiden och är fostrad i Olof Palmes utrikespolitiska anda.”
Kort sagt: Det är dags att komma hem, Margot! Inte till Kåge, men i alla fall till Arvfurstens Palats i Stockholm,
hälsar Norrländska socialdemokraten via Radio Sweden till Bryssel.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".