Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad är det för val?

Published tisdag 11 april 2006 kl 14.45

Sveriges befolkning går till val den tredje söndagen i september vart fjärde år. Då väljer man riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige.

Riksdagen

Sverige är en parlamentarisk monarki och riksdagen är Sveriges parlament. Riksdagen har en kammare som består av 349 ledamöter valda av folket i fria val. Riksdagen stiftar lagarna, beslutar om skatter och bestämmer statens budget. Riksdagen granskar också regeringen och myndigheterna samt utser statsministern. Det är statsministern som leder och utser regeringen.

Landstingsfullmäktige

Sverige är indelat i 21 landsting och regioner. Landstingsfullmäktige är högsta beslutande organ i varje landsting. Landstingets viktigaste uppgift är hälso- och sjukvården. Landstinget ansvarar också för frågor som rör den regionala tillväxten, till exempel kollektivtrafiken.

Kommunfullmäktige

Sverige har 290 kommuner som bestämmer över lokala frågor som till exempel skola, dagis, socialtjänst, vård av äldre, vatten och renhållning. Kommunerna styrs av kommunfullmäktige.

Idag styrs Sverige av en socialdemokratisk regering som får stöd i riksdagen av vänsterpartiet (båda dessa partier kallas för vänsterblocket) samt av miljöpartiet. Oppositionen – det så kallade borgerliga blocket - består av fyra partier: Moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centern.

14 landsting styrs av vänsterblocket, fyra av det borgerliga blocket och tre styrs av en koalition över blockgränserna.

108 kommuner styrs av vänsterblocket. 99 styrs av de borgerliga partierna. I 83 kommuner styr en majoritet över blockgränserna.  

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".