Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vilka röstar?

Published tisdag 11 april 2006 kl 14.48

Det finns olika krav för att få rösta i de olika valen. Till exempel kan andra än svenska medborgare rösta i kommunalvalen, men svenskt medborgarskap är ett krav för att få rösta i riksdagsvalet.

Det finns 6,8 miljoner med rösträtt i riksdagsvalet, det vill säga att de är svenska medborgare fyllda 18 år. Drygt 116 000 av dem bor utomlands.

Totalt 7 miljoner har rätt att rösta i kommunalvalen (alltså, landstings- och kommunalvalet). De bor i kommunen respektive landstinget, är 18 år fyllda samt är något av följande:

  • svenska medborgare
  • EU-medborgaremedborgare i Island och Norge
  • utländska medborgare som varit folkbokförda i Sverige minst tre år i rad före valdagen (cirka 330 000 personer).

Cirka 260 000 personer är förstagångsväljare. Av dem är 8 400 utländska medborgare.

Väljare i utlandet

Den som flyttar ut ur landet behåller sin rösträtt i riksdagsval i tio år.

Röstkort och övrig valinformation skickas till den adress som uppgavs på flyttanmälan.

För att behålla sin rösträtt efter tio år måste man skicka en anmälan till skatteverket.

Hur många röstar?

Nästan 8 av 10 använder sin rösträtt. I senaste valet 2002 röstade 80,1 procent till riksdagen, 77,9 procent till kommunen och 77,4 procent till landstinget.

Röstandet har minskat med åren. På 70-talet röstade till exempel 9 av 10 i riksdagsvalet.

Valsystemet

Väljarna röstar på ett parti. Man kan också rösta på ett parti och samtidigt ge en av kandidaterna på partiets valsedel en personröst. Det kallas för personval.

Det svenska valsystemet är proportionellt. Det innebär att det antal ledamöter som partierna får invalda i t.ex. riksdagen är i proportion till det antal röster som partierna fått. Bestämmelserna över valproceduren finns i vallagen. Den som har rösträtt är också valbar.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".