Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hur röstar man?

Published tisdag 11 april 2006 kl 14.51

 I de svenska valen kan man rösta valdagen i vallokal eller rösta i förtid i speciella lokaler. Man kan också rösta per post eller genom bud.

För att få rösta måste man finnas i en röstlängd. Det är myndigheterna som upprättar röstlängderna inför varje val.

Inför ett val skickar Valmyndigheten röstkort till alla röstberättigade.

Den som röstar i en röstningslokal måste ha sitt röstkort med sig och kunna visa legitimation eller på annat sätt kunna styrka sin identitet.

Varje kommun är indelad i valdistrikt. I varje valdistrikt finns en vallokal. I en vallokal kan de som bor i distriktet rösta på valdagen. Vallokaler är i regel öppna kl. 08.00 - 20.00

Man kan också förtidsrösta – tidigare kallades det poströstning, eftersom Posten hade ansvaret. Från och med i år är det kommunens ansvar. Väljarna ska kunna förtidsrösta i röstningslokal, t ex ett bibliotek, från och med 18 dagar före valdagen och fram till valet.

Valnämnden ordnar röstmottagning på sjukhus för de väljare som vill rösta där, t.ex. patienter, personal och besökande.

I alla lokaler där man kan rösta finns skärmar där väljarna i avskildhet kan stoppa ner sina valsedlar i valkuvert.

Den som på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder inte personligen kan komma till en vallokal eller röstningslokal kan låta ett bud lämna fram rösten. Även fångar kan budrösta.

Den som röstat i förväg (i Sverige eller från utlandet) kan ångra sin röst. Då ska man rösta på nytt i vallokalen på valdagen. Rösten i vallokalen blir då godkänd och förtidsrösten förklaras ogiltig.

Hur röstar man från utlandet?

Utvandrade svenska medborgare (utlandssvenskar) tas med i röstlängden om de utvandrat under de senaste tio åren eller om de senast 30 dagar före valdagen anmält till Skatteverket att de vill tas upp i röstlängden.

Alla som är utomlands vid tiden för röstningen kan rösta på en utlandsmyndighet – ambassad eller konsulat. Röstningen börjar den 24 augusti och pågår på vissa orter bara en kort tid. Rösterna ska ha nått Valmyndigheten senast dagen före valdagen.

De som är röstberättigade och vistas utomlands kan rösta via brev från vilket land de än befinner sig i. Sjömän på fartyg i utrikes fart kan också brevrösta. Brevrösten ska skickas tidigast den 3 augusti och fram till valdagen.

Det behövs särskilt material för att kunna brevrösta. Materialet kan beställas från Valmyndigheten eller från en utlandsmyndighet.

Så personröstar du

Du röstar på ett parti och kan samtidigt på valsedeln markera vilken kandidat du helst vill se vald. Du ska då kryssa för en av kandidaterna på valsedeln. Bara en kandidat får markeras.

Man får dock inte lägga till kandidatnamn på valsedlarna.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".