Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga Folkomröstningar i år

Published onsdag 6 september 2006 kl 14.40

Det är rekordår för folkomröstningar - på valdagen hålls 22 kommunala omröstningar. Det är 13 fler än i förra valåret. Hela 17 procent av väljarna får alltså en extra valsedel den 17 september.

TRÄNGSEL ELLER MILJÖ

Den fråga som drar i särklass flest omröstningar är trängselskatten eller miljöavgiften i Stockholm. Tanken var att bara stockholmarna skulle få säga sitt i en folkomröstning, men kranskommunerna i länet tycker att frågan berör dem lika mycket. Därför röstar - förutom Stockholm - 14 kommuner om trängselavgiften i huvudstaden.

Huvudfrågan är om man ska ta en avgift för att ta sig in och ut med bil i huvudstaden. Anhängarna (s, v och mp) säger att mindre bilism ger bättre miljö och att tullpengarna ska gå till bättre kollektivtrafik. Motståndarna (m, fp och kd) säger att åtgärden är tillväxtfientlig och att den bara förflyttar miljöproblemen till kranskommunerna.

VARGJAKT, NY KOMMUN OCH LÅGPRISBUTIKER

Fyra kommuner i Dalarna (Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen) röstar om rovdjursjakt – ska kommunen arbeta för att freda tamdjur och hundar vid angrepp av rovdjur även utanför hägn? Det är vargmotståndarna som har drivit på folkomröstningen, men frågan kan bara avgöras av riksdagen.

Invånarna i Eskilstuna avgör på valdagen om de fortsätter tillsammans eller går skilda vägar i två olika kommuner. Vid delning får Sverige sin 191:a kommun, Torshälla.

Härnösand röstar om etablering av lågprisbutiker. Här säger bara mp blankt nej, medan de andra partierna lutar mot ett ja.

Gällivare röstar om bilar ska tillåtas på torget mitt i centrum, något som är förbjudet sedan 1987.

ICKE BINDANDE

Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande, det vill säga resultatet måste inte följas. Sedan 1980 har det hållits 69 lokala folkomröstningar. Det tidigare rekordet var 2003, då 14 omröstningar hölls. Då var också trängselavgiften i Stockholm huvudfråga i 12 av dessa - Nej vann stort den gången.

ÄKTA ELLER SKENDEMOKRATI?

En folkomröstning är ett sätt att få reda på vad folket tycker i en viss fråga, enligt valmyndigheten. Men det finns de som tycker att man lurar medborgarna när man håller folkomröstningar i frågor som kommunen inte kan besluta om, till exempel biltullar eller rovdjursjakt.

Statsvetaren Folke Johansson påpekar att kommuner har väldigt små möjligheter att påverka staten i sådana frågor och folkomröstning  blir som ett propaganda verktyg. (I Digas Nyhetsdesken ligger det 2 illar (0828 Folkomröstningar) med honom per telefon, från SVT Rapport 0824.

Ivan Garcia

Fakta/ Listan över de folkomröstningar som hålls valdagen

Om trängselskatt i Stockholms stad

Danderyd
Ekerö
Haninge
Lidingö
Nacka
Nynäshamn
Salem
Sollentuna
Solna
Stockholm
Tyresö
Vallentuna
Vaxholm
Österåker

Om rovdjursfrågan

Mora
Orsa
Rättvik
Älvdalen

Om lågprisbutiker

Härnösand

Om bilar i centrum

Gällivare

Om kommundelning

Eskilstuna

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".