Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

VALET I MALMÖ STAD - JOBB OCH TRYGGHET PÅ GATORNA

Published måndag 11 september 2006 kl 15.50

* Malmö är en stad i tillväxt. Invånarantalet har ökat 21 år i rad och är idag 270 000.

* Förra året föddes ca 3600 barn, det är den högsta födelsesiffran på 30 år i staden.

* Prognoser säger att staden fortsätter att växa med 3000 invånare varje år, vilket ger en befolkning på 300 000 personer år 2017.

* Samtidigt finns problem – enligt den regerande vänsterkoalitionen har många fått jobb under mandatperioden. Högeralliansen hävdar att bara sex av tio arbetsföra har jobb. Jobben är därför den största valfrågan.

* Men också tryggheten på stadens gator är ett stort ämne. Malmöborna är missnöjda med den ökade kriminaliteten i staden. Alla partier går därför till val med löften om mera trygghet.

* Stor debatt har varit om staden ska ta emot fler nyanlända. Några kräver invandringsstopp. 70 000 malmöbor är födda utomlands (ca 26 %), men två av tre är svenska medborgare. Barn till utlandsfödda är 25 000. Malmö har den största andelen inflyttade från utlandet bland storstäderna. En av tre som flyttade till Malmö i fjol är utländska medborgare. De största grupperna är personer från före detta Jugoslavien, främst från Bosnien, irakier, polacker och danskar.

* I Malmö är fyra av tio lågutbildad, personer utan eller ofullständig skolgång på grund- och gymnasienivå.

* Sex av tio över 16 år har arbete.

* 17 procent är pensionärer.

* De största arbetsgivarna för män finns inom handel och kommunikation, banker och industrin. För kvinnor är kommunen och landstinget den i särklass största arbetsgivaren – fyra av tio har sin anställning där.

Detta vill partierna i Malmö stad:

Socialdemokraterna – trygghet och investeringar

S går till val med trygghet som huvudparoll, med bland annat förslag om synlig polis, stöd till föräldragrupper i bostadsområden och runt skolor samt start av en polishögskola i staden. I övrigt pläderar partiet för samarbete med Köpenhamn för att locka investerare samt satsning på nöjes-och upplevelseindustrin.

Moderaterna – jobb, skola och trygghet

M vill göra Malmö till Sveriges företagsvänligaste stad. Syftet är fler som arbetar, bland annat genom slopade arbetsgivaravgifter i tjänstesektorn. I övrigt vill partiet införa krav på motprestation för dem som får socialbidrag och att skolan inför skriftliga omdömen från årskurs ett och betyg från sjuan. Trygghet är också ett stort tema – bland annat ska ungdomar vara med och återställa skador de åsamkat.

Folkpartiet – skola, jobb och trygghet

Skolan är partiets huvudfråga – kunskap, ordning och oberoende från politikerna. Ett läsa-skriva-räkna-garanti, skriftliga omdömen från ettan och betyg från sexan, kommer att införas. En annan viktig fråga är arbete istället för bidrag – med en kommunal jobbgaranti inom fem dagar, aktivitetsersättning som är högre än socialbidrag och nej till bidrag om man tackar nej till ett arbete. Och tryggheten: ungdomsdomstolar och extra kameraövervakning samt fler poliser.

Vänsterpartiet – jobb, bostad och kvinnolöner

Partiet vill satsa på 6000 nya jobb i den kommunala sektorn, ”där behoven är som störst”. Rätten till bostad ska skrivas in i lagen, kommunala bostadsbolaget ska bygga efter den allt större efterfrågan på bostäder, en kommunal bostadsförmedling ska jämna ut de ekonomiska skillnaderna i jakten på bostäder. Högre kvinnolöner – alla kommunanställda ska ha minst 17000 kronor i månaden, ingen ska tjäna mindre än 100 kronor i timmen.

Sveriges Pensionärers Intresseparti – vård, pensioner och jobb

SPI vill att kommunen helt ska ta över sjuk- och tandvården samt äldreomsorgen. Partiet vill också skapa fler sjukhemsplatser för vård vid livets slutskede. Partiet kräver att staten kompenserar pensionärerna för de låga pensionerna under 90-talet. Socialbidragstagare ska sysselsättas, tackar de nej till sysselsättning ska de bli av med bidraget.

Miljöpartiet – miljö, socialt stöd och kultur

De grönas stora nummer är miljön. Partiet vill begränsa bilåkandet genom bättre kollektivtrafik, som ska byggas ut med hjälp av större statliga bidrag. Det ska byggas fler gå- och gårdsgator, med en god närmiljö med mycket träd och grönska. Viktigt tema är också att erbjuda narkomaner och ungdomar på glid en andra chans. Partiet vill storsatsa på kulturlivet, särskilt för barn och ungdomar.

Skånepartiet – självständighet, pensioner, inflyttning

Pensionärsfrågorna är det viktigaste för Skånepartiet – pensionerna måste höjas. Detta uppnås genom att göra Skåne till en självständig stat, eftersom pensionssystemet är statligt. Partiet vill stoppa inflyttningen av nya invånare till staden åtminstone under ett par tre år, så länge det ekonomiska läget är kärvt. 

Sverigedemokraterna – äldre, trygghet och mångkultur

Partiets huvudbudskap är försvaret av de äldre genom en kommunal äldreombudsman, mer pengar till äldreomsorgen och gratis trygghetslarm. Partiet vill också öka tryggheten genom kommunala stadsvakter, fler poliser på gatorna och bättre omhändertagande av brottsoffer. Kommunen ska införa ett totalt invandringsstopp, sluta ge bidrag till det som främjar mångkulturen, stimulera folk att återvända till sina ursprungsländer samt förbjuda all form av särbehandling baserad på etnicitet.

Kristdemokraterna

((((Trots flera påstötningar och löftet från partiet har vi inte fått någon redogörelse om partiets viktigaste valfrågor. Inte heller partiets lokala webbsida i Malmö har någon information om detta)))).

Fakta / Mandat i Malmö kommunfullmäktige efter valet 2002 (vänstern styr staden)

Socialdemokraterna                                26
Moderaterna                                           12
Folkpartiet                                               7
Vänsterpartiet                                          5
Sveriges Pensionärers Intresseparti           3
Kristdemokraterna                                   2
Miljöpartiet                                              2
Skånepartiet                                            2
Sverigedemokraterna                               2

Fotnot: Denna kortfattade sammanställning bygger på svaren som partierna gett till Radio Malmöhus. Partierna ombads redogöra för de tre viktigaste frågorna i valet.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".