Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KOMMUNALVALET I STOCKHOLM

Published måndag 11 september 2006 kl 15.47

Stockholmarna går till val under två helt skilda verklighetsbeskrivningar – den sittande rödgröna majoriteten (s, v och mp) hävdar att alla kurvorna pekar uppåt i staden, den borgerliga målar upp en bild av en stagnerad stad.

Som i riksdagsvalet är den stora valfrågan jobben – tätt följd av skolan, bostäderna, äldreomsorgen och tryggheten på gatan.

”Regeringsalternativen” är å ena sidan s, v och mp – fast de går till val på olika manifest – och å andra sidan det borgerliga blocket m, fp och kd, som eventuellt kan få sällskap av centern och stockholmspartiet, som idag inte sitter i fullmäktige. M, fp och kd har ett gemensamt program för Stockholm.

Stockholmarna är otrogna väljare. Fem val i rad har de sparkat ut den sittande majoriteten, senast den borgerliga år 2002.

Stor vattendelare i år är frågan om trängselavgifter, som stockholmarna folkomröstar om valdagen – de rödgröna vill ha avgiften, men det vill inte de tre borgerliga partierna som sitter i fullmäktige. Men stockholmspartiet – som kallar sig borgerligt - och centern säger ja till trängselavgiften.

Annars är skillnaden mellan blockens budskap liten: Alla vill bygga fler bostäder, bekämpa otryggheten på gatan, skapa fler jobb, ha mindre barngrupper på dagis och mer personal i äldreomsorgen. Så vad handlar valet om då?

Skillnaden ligger mer i HUR dessa mål ska genomföras. Och då träder fram den gamla ideologiska skiljelinjen mellan:

  • ett socialistiskt alternativ som anser att kommunen ska driva de verksamheter som möjliggör social rättvisa (skola, vård, omsorg, bostäder)
  • ett borgerligt alternativ som menar att privata aktörer inom dessa områden både pressar ner priserna, höjer kvaliteten och gynnar personalen som då får välja arbetsgivare

Miljöpartiets allians med s och v i stadshuset gör att vänsterblocket ändå måste anpassa sin politik till en mer ”borgerligt” inriktad linje. Mp är varm anhängare av t ex friskolor. Så visar t ex en granskning som DN gjort att fler barn i Stockholm går idag i friskolor och fristående dagis än för fyra år sedan, trots s-v-mp styre. Och andelen privata utförare inom äldreomsorgen är i stort sett densamma som år 2002. Både s och v i stadshuset tycker att det är helt i sin ordning.

Grundsynen på HUR man ska lösa stadens problem får effekt på skatten. Vänsterblocket vill ha dagens skattenivå för att fortsätta med och expandera den kommunala verksamheten. De borgerliga vill sänka skatten – staden ska ägna sig åt kärnverksamheten, inte äga t ex mark och fastigheter. Utförsäljningen av mark, fastigheter och vissa kommunala bolag är en central punkt i de borgerligas valmanifest – pengarna från utförsäljningen ska finansiera skattesänkningen.

JOBB

S, v och mp pläderar för rätt till heltid för alla kommunanställda. Vänstern vill skapa 10 000 nya jobb, främst nya lärare, fixare i äldreomsorgen och modersmåltränare på dagis. Mp vill ha kortare arbetstid för alla kommunanställda, vänstern kan nöja sig med kortare arbetstid inom äldreomsorgen och förskolan.

M, fp och kd vill införa jobbgaranti inom fem dagar för den som blir arbetslös, förenkla reglerna för företagande samt tillåta anonyma ansökningar till jobb i kommunen. Moderaterna lovar 50 000 nya jobb samt lägre skatt med en krona.

SKOLA

Skolan har blivit en central arena i valkampen. De borgerliga beskriver ett elände, där de rödgröna tycker sig se framgångar. Men alla vill satsa mycket resurser på skolan.

S vill ha mer personal i de skolorna med sämst resultat. V vill att elever ska kunna läsa olika ämnen på sitt eget modersmål. Mp vill att elever ska sitta i majoritet i gymnasieskolans styrelser.

De borgerliga vill ha läsa skriva och räkna garanti i lågstadiet, skriftliga omdömen från ettan och betyg från femman eller sexan. Lärare ska ha större makt, mobbare ska kunna flyttas och dåliga kommunala skolor stängas. Elever som inte klarar kärnämnena i grundskolan ska gå i en egen gymnasieskola, ett IV-gymnasium.

Stockholmspartiet vill ha separat idrott för flickor och pojkar i högstadiet samt starta en kommunal matteskola utanför skoltid.

S och v säger nej till religiösa friskolor och betonar vikten av att satsa på den kommunala skolan. Mp och de borgerliga vill ha en bredare etableringsfrihet för friskolor.

FÖRSKOLA

Alla partier vill ha mindre småbarnsgrupper, med mellan 12 och 14 barn. S går till val på sänkt maxtaxa och löfte om gratis förskola till 2010. De borgerliga lovar följa platsgarantin, som innebär att alla som vill ha dagisplats ska få det. Men de vill också ha andra barnomsorgsalternativ – med barnomsorgspeng och vårdnadsbidrag.

BOSTAD

De rödgröna vill ha fler hyresrätter och mer statliga byggsubventioner. De säger nej till ombildning till bostadsrätter och vill stärka de kommunala bostadsbolagen. Socialdemokraterna lovar 15 000 nya bostäder de kommande fyra åren, vänstern lovar 10 000. Vänstern vill ha gratis kommunal bostadsförmedling.

De borgerliga vill bygga mer genom lägre byggmoms och slopad fastighetsskatt. De vill också att fler får chans att köpa sin bostad och att kommunen minskar sitt innehav av fastigheter.

TRAFIK

S, v, mp och borgerliga stockholmspartiet och centerpartiet vill ha trängselavgift. Men medan s kan tänka sig använda pengarna både till kollektivtrafik och nya vägar, tycker de andra att pengarna oavkortat ska gå till kollektivtrafiken. Stockholmspartiet vill t ex bygga en ny spårvagnslinje varje år. Vänstern vill på sikt göra kollektivtrafiken gratis. M, fp och kd är emot avgiften - som de menar inte löser något problem - och vill istället bygga fler kringfartsleder samt bygga ut kollektivtrafiken. Vänstern, miljöpartiet och stockholmspartiet vill ha fler cykelbanor och mer båttrafik.

VÅRD OCH OMSORG

De rödgröna vill stärka den kommunala vården och omsorgen genom mer personal, med högre löner och rätt till heltid. De borgerliga vill ha full etableringsfrihet för privata vårdaktörer. Socialdemokraterna vill att alla över 75 år ska ha rätt till två timmars hemtjänst per vecka. Vänstern och miljöpartiet vill ha gratis mötesplatser för äldre.

M, fp och kd vill skapa ett avknoppningskansli, som ska hjälpa personal att ta över kommunal verksamhet för att driva den privat. De vill också att handikappsassistansen ska betalas av staten. Stockholmspartiet vill avskaffa landstinget, kommunen bör ta över all vård.

TRYGGHET PÅ GATORNA

Alla är eniga om bättre gatubelysning och fler poliser. S vill ha fler kameror i SL-trafiken samt punktbevakning av brottstyngda platser. V vill ha feministiskt självförsvar till alla tjejer i Stockholms gymnasieskolor. De borgerliga vill ha mobila poliskontor, trygghetsvandrare och klottersanering inom 24 timmar. M lovar 1000 nya poliser i staden och kd vill ha stadsvakter.

SEGREGATION

Utöver jobben, har partierna andra förslag för att motverka segregationen. S vill satsa på de invandrartäta skolorna, flytta ut förvaltningar till förorterna samt fysiskt rusta upp miljonprogramområdena med 2,5 miljarder. Fysisk upprustning av storstadsförorterna är frågor som annars har lyfts fram av vänsterpartiet och de borgerliga partierna. Vänstern och miljöpartiet vill att kommunen slutar köpa varor och tjänster från företag som diskriminerar. De borgerliga vill att även sfi-undervisningen ska få fler privata aktörer och att fler i förorterna ska kunna få köpa sin bostad.

SOCIALBIDRAG

Kraven på motprestation för att få socialbidrag kommer främst från de borgerliga. Moderaterna vill ha lärlingslöner för bidragstagare, deras borgerliga bröder vill samarbeta med näringslivet för att slussa bidragstagare ut i arbete och stockholmspartiet tycker att man t ex ska kunna kräva att bidragstagaren går en språkkurs för att få bidrag.

DEMOKRATI

Stockholms stad har 18 stadsdelsnämnder, syftet med dem är att besluten ska tas närmare människor, att folket ska ha större inflytande. Huruvida detta har fungerat är en stridsfråga. Stadsdelsnämnderna tillsätts av kommunen och återspeglar majoriteten i kommunen, oavsett vem som får flest röster i just den stadsdelen. Miljöpartiet och stockholmspartiet går till val med kravet på direktval till stadsdelsnämnderna. Vänstern nöjer sig med mer deltagande demokrati i nämnderna. Mp vill ha rösträtt i kommunalvalet från 16 år. Sp vill sänka partistödet och slopa politikernas livstidspension. Men de stora partierna, m och s, verkar för status quo.  

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".