Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LANDSTINGSVALET I STOCKHOLM

Published måndag 11 september 2006 kl 15.56

Stockholmarna väljer 149 ledamöter som i landstinget ska besluta om trafik- och sjukvårdsfrågor. Där styr sedan 2002 en mycket knapp majoritet av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister. De har tillsammans 75 mandat. Oppositionen (moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna) har 74 mandat.

I valet till landstinget i Stockholm är privat kontra offentlig sjukvård den stora frågan.

S, v och mp vill förstärka den landstingsdrivna sjukvården och satsa rejält på närakuter. S lovar åtta nya närakuter under mandatperioden. S, v och mp menar att vårdgarantin – att patienten får vård inom tre månader – har blivit bättre och att sjukvården inte kan styras av vinstintressen. Till detta fick de hjälp av regeringen, som i riksdagen fick igenom en lag som förhindrar utförsäljning av sjukhus. Vänstern vill att lagen även ska omfatta vårdcentraler.

De borgerliga, som kallar lagen för ”stopplag”, har lovat att upphäva den. De vill öppna för privata aktörer, både inom sjukhusen och primärvården. Anställda ska få ett särskilt avknoppningsstöd för att ta över verksamheten. Mångfald och valfrihet är ledorden. Resultatet blir bättre vård med nöjdare personal och patienter. Det ska också skapas ett öppet kvalitetsregister där var och en kan se var vården är bäst och snabbast. Vårdgarantin ska förstärkas. Patienten ska upplysas om var i landet köerna är kortast och erbjudas vård där.

Alla satsar på psykiatrin. De borgerliga föreslår minst fem miljarder på tio år. Socialdemokraterna vill successivt höja den statliga satsningen till 800 miljoner kronor under mandatperioden. Därutöver vill partiet satsa 250 miljoner kronor per år under 2007 och 2008 för att förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin. En särskild vårdgaranti föreslås inom psykiatrin.

S vill inrätta äldrevårdcentraler i alla kommuner och rullande vårdcentraler i länets ytterområden samt jourläkarbilar i hela länet som ska användas för snabba hembesök hos äldre och barnfamiljer.

M - som vill sänka landstingsskatten med 35 öre nästa år och med nästan två kronor fram till 2010 - lovar att vid en alliansseger i riksdagsvalet så kommer redan nästa år cirka en miljard kronor till vården i Stockholm. Pengar som ska gå till bland annat en förstärkning av vårdgarantin, psykiatrin samt satsningen på vårdguider (personer som ska hjälpa dem med störst vårdbehov att hitta rätt i ”vårddjungeln”).

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".