Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokala valfrågor i Stockholm och Skåne

Published måndag 11 september 2006 kl 16.20

Stockholmarna går till val under två helt skilda verklighetsbeskrivningar – den sittande rödgröna majoriteten (s, v och mp) hävdar att alla kurvorna pekar uppåt i staden, den borgerliga målar upp en bild av en stagnerad stad.

Stockholmarna väljer 149 ledamöter som i landstinget ska besluta om trafik- och sjukvårdsfrågor. Där styr sedan 2002 en mycket knapp majoritet av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister. De har tillsammans 75 mandat. Oppositionen (moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna) har 74 mandat.Malmö är en stad i tillväxt. Samtidigt finns problem – enligt den regerande vänsterkoalitionen har många fått jobb under mandatperioden. Högeralliansen hävdar att bara sex av tio arbetsföra har jobb. Jobben är därför den största valfrågan.

Men också tryggheten på stadens gator är ett stort ämne. Malmöborna är missnöjda med den ökade kriminaliteten i staden. Alla partier går därför till val med löften om mera trygghet.Stor debatt har varit om staden ska ta emot fler nyanlända. Några kräver invandringsstopp. 70 000 malmöbor är födda utomlands (ca 26 %), men två av tre är svenska medborgare. Barn till utlandsfödda är 25 000. Malmö har den största andelen inflyttade från utlandet bland storstäderna. En av tre som flyttade till Malmö i fjol är utländska medborgare. De största grupperna är personer från före detta Jugoslavien, främst från Bosnien, irakier, polacker och danskar.

Skåne har 1,1 miljoner invånare. Över 20 procent av befolkningsökningen i Sverige de senaste åren har skett i Skåne. Storstäderna är Malmö, med 270 000 invånare och Sveriges tredje största stad, Helsingborg (122 000) och Lund (102 000).

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".