Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...

Sätt stopp för sniglar!

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 15.31
Spansk skogssnigel. Foto: Inger Ekrem, Riksförbundet Svensk Trädgård

Våren 2009 var mycket torr  - något som inte gynnade den Spanska skogssnigeln - även kallad "mördarsnigel".
Många av de unga sniglar som övervintrat från förra året strök med.
Men efter det mer ostadiga vädret i juni och juli, med stora regnmägder på många platser, så har de bruna, glupska sniglarna börjat dyka upp igen. Även andra snigelarter som Åkersnigel gynnas av regn och fukt.
Så det kan vara på sin plats att påminna om hur man bäst försöker hålla sniglarna borta från både grönsakland och rabatter!

1/ Plocka och avliva så många djur som möjligt.
Gör gärna en runda sent på kvällen, eftersom sniglarna är nattaktiva djur. De plockade sniglarna kan avlivas genom att man klipper itu dem, slänger dem i kokhett vatten eller lägger dem i en plastpåse och stoppar in i frysen. Döda djur kan slängas i soporna (brännbart), eller grävas ned i trädgården. Även komposten fungerar, om man placerar dem djupt ner. 


2/ Strö ut järnfosfat på platser där sniglarna gärna håller till.
Det finns flera preparat på marknaden. De består av pellets som innehåller ett lockmedel, som får sniglarna att äta det,  kombinerat med järnfosfat vars effekt är att sniglarna svälter ihjäl. 

3/ Vattna med nematoder på utsatta platser.
Biologisk bekämpning med nematoder av arten Pharmarhabditis hermaphrodita (mikroskopiskt små rundmaskar) är en metod som sen 2008 är godkänd i Sverige. Nematoderna vattnas ut och kryper ner i jorden. Där söker de upp sniglarna, tar ig in i deras naturliga kroppsöppningar och inom några dagar dör snigeln. Medlet är bara effektivt mot unga exemplar, och fungerar därför mest effektivt i början av säsongen. Det är också relativt dyrt, så det bör bara användas på platser där man av erfarenhet vet att sniglarna samlas. När det gäller åkersnigeln så angriper nematoderna alla stadier i snigeln utveckling.
Behandling med nematoder är en relativt dyr metod, så det bör bara användas på platser där man av erfarenhet vet att sniglarna samlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".