Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomin framstår både stark och darrig

Publicerat lördag 6 maj 2006 kl 10.39

En intensiv vecka av kvartalsrapporter där en rad av börsbolagen visat upp nya rekordsiffror har inte räckt till för att hålla liv i uppgången på börsen. Nu har det börjat dyka upp frågetecken om vart ekonomin och konjunkturen är på väg.

Veckans budskap och rapporter har slagit upp som eldslågor på gott och ont. Ekonomin i Sverige och världen framstår just nu som både urstark och darrig på benen.

Det gäller exempelvis veckans flod av kvartalsrapporter från börsbolagen, en räntehöjning i Kina och prisbekymmer för oljan som blandats med signaler om en fortsatt hög tillväxt. Frågan är som vanligt vem eller vad man kan lita på. Alla eller ingen.

Vad sägs om ett axplock av tidningsrubriker: Börsen är hysterisk, vinsterna rusar, oljan hotar världsekonomin, svensk ekonomi går som tåget, glädjepiller från Astra, Ny jobbflytt till Polen, Lundin gräver guld, Kina höjer räntan och börsen faller.

Förvirrande besked
Känns det förvirrande? Går det att utläsa vad som är summan av budskapen? Finns det någon minsta gemensamma nämnare för vartåt färdriktningen pekar? Eller är det tryggast att formulera sig som den svenska riksbanken brukar göra när den talar om ränta och inflation och pratar om uppåtrisker och nedåtrisker i ekonomin. Banken säger att de i bästa fall kan säga att uppåtriskerna är klart större än nedåtriskerna - eller tvärtom. Därmed är en sannolik färdriktning klar.

Just nu tycks riksbankens besked i fredags i alla fall vara klart på en punkt: inflationen är på väg uppåt och det kommer att bli flera räntehöjningar från midsommar och framåt.

Samtidigt har det statliga konjunkturinstitutet tystnat i sin kritik mot riksbanken och talar nu om att det kan krävas drastiska räntehöjningar när svensk ekonomi nu går bättre än väntat.

Missnöje på börsen
Vilket i så fall kan tala för att det blir ännu en omgång av nya vinstrekord bland företagen i näringslivet. Men trots detta har det börja pyra ett missnöje på Stockholmsbörsen. Upprepade kvartalsbesked om högre vinster än väntat har mötts med sjunkande aktiekurser. Frågan är då om girigheten har lurat visheten, att för börsen tagit för stora segrar i förskott och därför har börjat tvivla på att uppgången kan fortsätta efter runt 20 - 30 procent om året sedan 2003 och drygt tio till i år.

Frågan är om det börjat bli ett glapp mellan uppgången på börsen och den reala tillväxten i svensk ekonomi – alltså bruttonationalprodukten, BNP, som tickat på med blygsamma 2-3 procent om året.

Fast numera gäller ju att de stora svenska börsbolagen ofta producerar alltmer och tjänar in alltmer av sina vinster i utlandet.

Så kanske är det frid och fröjd och skördetid för svensk ekonomi trots motstridiga budskap och tidningsrubriker. Med ett undantag förstås: jobben släpar efter. Den totala arbetslösheten är ju fortfarande besvärande hög.

Nya riskfyllda isberg
Samtidigt driver det fortfarande omkring gamla och nya riskfyllda isberg som helt uppenbart ökat nervositeten. Till exempel risken att krocka med de gigantiska obalanserna och underskotten i USA:s bytesbalans och budget som kan slå tillbaka mot fastighetspriser och hushållens konsumtion.

Därtill kom så i veckan en helt oväntad räntehöjning i Kina, som måste bromsa ekonomin för att undvika en överhettning, men som också gav en omedelbar skrämselhicka på en rad aktiebörser runt om i världen.

Addera sedan Kinas ständigt större behov av och jakt efter dyrare råvaror. Ett litet men kanske talande exempel är att Kina börjat dammsuga vissa länder i Afrika på begagnat bly och köper upp skrotade bilbatterier för omsmältning och återanvändning i den växande kinesiska bilindustrin.

Därmed återkommer frågan: Har konjunkturen redan börjat vända nedåt?

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".