Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trots stark ekonomi går börsen ner

Publicerat söndag 11 juni 2006 kl 12.50

Varför går det så illa på börsen när ekonomin är stark? Sedan toppläget i april har börsen fallit, samtidigt som börsbolagen och färsk statistik visar att tillväxten är den högsta på flera år, industrin går på högvarv, vinsterna stiger och hushållen konsumerar. Frågan är då om börsfallet trots allt är en signal om att sämre tider är på väg.

Nästa fråga är i så fall: är det någon som vet att högkonjunkturen faktiskt är på väg att ebba ut. Eller är det rent av så att någon eller några vill att ekonomin ska tappa lite fart?

Den sista frågan har nog ett ganska enkelt svar. Som riksbanken och ett antal centralbanker beter sig just nu är det är uppenbart att de tycker att det dags för en viss avkylning av ekonomin. Annars är risken att inflationen drar i väg och att centralbankerna i så fall sviker ett uppdrag att hålla prisökningarna i schack.

Centralbankernas vapen är räntehöjningar. Den senaste kom häromdagen från den euroländernas centralbank, ECB. I nästa vecka är det dags för riksbanken. I USA finns antydningar om att det kan bli ännu en räntehöjning.

Men hur är det med den andra frågan: Finns det någon som vet att högkonjunkturen är på väg att ebba ut och att det är därför som börsen faller?

Då handlar det om att se in i framtiden, att göra goda gissningar, att göra prognoser. Och då blir svaren osäkra.

Den ekonomiska klokskapen börjar tala med kluven tunga. Det räcker med att se hur experterna i Internationella valutafonden, IMF, nyligen varnade europeiska centralbanken, ECB, för att räntehöjningar hotar att bryta nacken av efterlängtat ekonomisk uppsving i tunga euroländer som Italien, Tyskland och Frankrike. Men ECB får inte gå i någons ledband och har alltså i stället höjt räntan.

Svaret på frågan om högkonjunkturen är på väg att ebba ut och att det är därför som börsen faller tycks alltså mer handla om tro än om vetande.

Men det gör ju inte frågan mindre intressant utan leder fram till en av grundstenarna i den ekonomiska beteendevetenskapen, nämligen vad driver på och vad bromsar en viss utveckling, i det här fallet att aktiebörserna gått ner när den internationella konjunkturen och ekonomin är stark.

För att svara på det är det åtskilligt som ner i analysens smältdegel, inte bara inflation och räntehöjningar, där finns också exempelvis inverkan av ändringar valutakurser, bolagsvinster, energipriser, råvaror, politisk oro, global konkurrens, ny teknologi, skatter, avtal om internationell handel och förstås aktiebörserna själva och med åtföljande psykologi.

Sammantaget är det en ytterst komplex samhällsfunktion med många olika variabler. För att alls hantera det här är ju ett vanligt knep att välja ut en eller ett par saker i taget.

Risken att bli motsagd är närmast obefintlig om någon säger att med lägre räntor och högre bolagsvinster kommer aktiekurserna på börsen att gå upp.

För att gardera sig fullständigt finns också den vanliga reservationen: med allt annat lika, alltså oförändrat. Problemet är bara att världen står inte still, allt annat är inte lika eller oförändrat. Det är förstås därför som ekonomiskt skolade experter med hedern i behåll kan komma fram till olika slutsatser genom urval och tyngd på olika faktorer som är med i analysen.

Det kan även gälla när en politiker som till exempel finansminister Pär Nuder i veckan gärna solade sig i glansen av svenska siffror för hög tillväxt, fler jobb och mer export, men inte tog med börsfall och stigande inflation.

– Uppenbarligen så gör vi någonting annorlunda och bättre i Sverige jämfört med vad man gör i övriga Europa. E euroområdet hade man en tillväxt under första kvartalet på 0,6 procent medan vi hade 4,1 procent. Vi drar bättre nyttan av globaliseringens fördelar i Sverige. Vi kommer att se sådana här tillväxtsiffror under de kvartal som vi kan överblicka, säger finansminister Pär Nuder.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".