Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt förutse stora kast i ekonomin

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 17.17
Christer Hillbom ill: Kavel Rafferty

Att det råder högtryck i svensk ekonomi är det budskap som de senaste kvartalen trummats ut gång på gång i den ena konjunkturprognosen efter den andra. De senaste signalerna från riksbanken och konjunkturinstitutet är att uppgången är större än väntat och siffrorna är överraskande starka. Ett annat sätt att säga samma sak är: prognosmakarna har ännu en gång räknat fel.

På ett sätt är det självklart. Den svåraste uppgiften för en prognosmakare som ska beskriva framtiden är att avgöra om det finns risk för snabba kast i ekonomin. Från ett svagare till ett starkare läge, eller tvärtom. 

Under 2006 har alltså det mesta gått bättre än vad någon räknade med för ett år sedan. I augusti 2005 ansåg Konjunkturinstitutet att ekonomin i år skulle växa 2,9 procent. 

I onsdags kom svaret: Det blev 4,1 procent. Verkligheten har med råge överglänst prognosen. Om detta är en överraskning är det kanske normalt att prognosmakare ofta blir överraskade.

Förra gången det inträffade var till exempel när Konjunkturinstitutet 2004 beskrev utvecklingen för 2005.  Prognosen pekade på en treprocentig tillväxt.

I verkligheten blev det klart sämre: 2,4 procent.  Samma visa fast åt motsatt håll gällde 2003 års prognos för 2004: 2,5 procent blev 3,5.

Ursäkten var att det den gången handlade det om en ”positiv konjunkturöverraskning”.  Utgångspunkten då, för Konjunkturinstitutet liksom för en rad prognoser från affärsbankernas ekonomer, var att det var låg fart i konjunkturen, återhämtningen gick långsamt och BNP hasade sig fram på runt 1,3 procent.

Men det fanns förhoppningar om bättre tider, till exempel att ett ja i folkomröstningen om euron skulle skynda på en konjunkturuppgång via lägre räntor. Men det blev ett nej till euron och ett överraskande språng uppåt i konjunkturen.

Lika svårt som att få rätt i prognoser när ekonomin går från ett svagare till ett starkare läge är det - eller kanske ännu svårare - när goda tider är på väg mot sämre. Ett bra exempel är konjunkturvändningen för sex år sedan - år 2000 när den så kallade it-bubblan sprack.

Så sent som i augusti det året beskrivs läget som att ”utvecklingen under sommaren visar att svensk ekonomi befinner sig i en stark och bred konjunkturuppgång”. Tillväxten är hög och för 2001 räknar Konjunkturinstitutet med att BNP ska öka med 3,6 procent.

Men i augusti 2001, alltså redan före terrorattacken i New York, har något överraskande inträffat i ekonomin. It-bubblan har brustit och ”utvecklingen framöver är svårbedömd”.

Årets tillväxt är nedskriven till 1,6 procent. Senare, efter terrorattacken, blev siffran ännu lite lägre.

Så frågan är hur vanligt är det att överraskningar uteblir och att verkligheten blir ungefär som prognoserna säger?  En genomgång av KI:s prognoser under en tioårsperiod kan ge en grov fingervisning.

År med en ”normalkonjunktur”, om det nu finns, med BNP-tillväxt på runt 2,5 procent tycks vara en bra utgångspunkt för en träffsäker prognos.  Kanske i stil med en förenklad väderprognos: Är det växlande sol och moln idag så finns det en hygglig sannolikhet att det blir samma väder i morgon. 

Det är alltså svårt förutse stora kast i ekonomin. Om prognosen bakar in en sådan risk blir också risken större att prognosen blir helt fel. Och då är det enklare och kanske lockande att räkna med att nuvarande läge och färdriktning i ekonomin fortsätter ett tag till.

Därför blir det ofta så att både hög- och lågkonjunkturer blir kraftigare än vad prognoserna spår. Och därmed också överraskningarna. Kanske något att tänka på inför ett stundande riksdagsval.

Christer Hillbom
christer.hillbom@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".