Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
olympiskt

Rio de Janeiro nära skriva OS-historia

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 20.48
1 av 3
2 av 3
3 av 3

Rio de Janeiro kan bli Sydamerikas första arrangör av ett OS. Men de fick en del kritik i IOK:s utvärdering.

Rio de Janeiro kan om en månad skriva historia och bli Sydamerikas första arrangör av ett OS. Men Rio fick en hel del kritik när den 98-sidiga rapporten kom från IOK:s utvärderingskommission.

En av följande fyra städer kommer om exakt en månad att utses till värdstad för sommar-OS 2016, d.v.s. fyra år efter London.

  • Rio de Janeiro i Brasilien,
  • Chicago i USA,
  • Tokyo i Japan,
  • den enda europeiska kandidat som finns kvar, Spaniens huvudstad Madrid.

Internationella Olympiska Kommitténs granskargrupp har bestått av 13 kringresande delegater.

På minussidan för Rio de Janeiro finns, enligt rapporten, dels kritiska problem med transporter, dels frågetecken kring säkerheten, men också ett hittills otillräckligt antal hotellrum. Ändå kommenterade omedelbart Rio de Janeiros kampanjledning att IOK-rapporten gav just Rio det bästa betyget.

Om USA får OS är det med bara 20 års avstånd till Atlanta-OS 1996. Framför allt är det Chicagos finansiella garantier, om det skulle bli en ekonomisk förlust, som IOK:s granskare kritiserar.

Men intill Lake Michigan där i Chicago finns en kompakt s.k. "lakefront design" som granskargruppen ger stora pluspoäng.

Också Tokyo har en kompakt plan för OS-arenorna, och dessutom bra finansiella garantier, men ett stort minus är att opinionsstödet bland dels Tokyo-borna, men också japaner i gemen, är svagt. IOK har genomfört egna oberoende opinionsundersökningar för att undersöka detta.

Vad gäller opinionsstöd är Madrid klart starkast. Det kanske man kan förvänta av denna den minsta kandidatstaden, där ett OS verkligen blir nästan allas angelägenhet. 85 % av Madrid-borna står bakom ett OS.

Också Madrid har en kompakt plan för arenorna - och väldigt många av anläggningarna finns dessutom redan färdiga. Men IOK känner skepsis när det gäller hur väl Spaniens civila lagar rimmar med antidopningsbyrån Wadas reglemente.

De 115 IOK-delegaterna är fortfarande förbjudna att själva besöka, eller bjudas in, av kandidatstäderna. Sålunda är denna utvärderingsrapport en strålande guidning för de som ska avgöra saken.

De gör det via omröstning om exakt en månad, den 2 oktober, på IOK-sessionen i Köpenhamn.

Att delegaterna inte på plats får bekanta sig med dom kandiderande städerna är en följd av korruptionsskandalen bland IOK-delegater inför beslutet att Salt Lake City fick vinter-OS 2002.


Bengt Skött

bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".