Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De aktiva får ökad makt i OS-frågor

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 19.14

(Kl 19.08)

Med målet att öka de aktivas inflytande i SOK:s beslutsprocess hade styrelsen föreslagit att ge rösträtt på årsmötet även till två (2) representater från SOK:s "Aktivas Kommitté".

Dessa personer ska uppfylla det formella kravet att ha deltagit som aktiva i olympiskt spel de senaste 12 åren.

Dessa två har tidigare haft yttranderätt och förslagsrätt till årsmötet, men nu ska inflytandet utökas till även rösträtt.

Styrelsen föreslog också att en (1) representant från de Aktivas Kommitté ska bli ordinarie ledamot i SOK:s styrelse.

Ett viktigt argument var att detta beslut ligger helt i linje med mönster och grundtanke inom Internationella Olympiska Kommittén (IOK), där det sedan många år finns fullvärdiga ledamöter från IOK:s "Athletes' Commission".

Det krävdes här på årsmötet två tredjedelars majoritet till stöd för denna stadgeändring.

Visst, med röstsiffrorna 25-9 bifölls styrelsens förslag.

– Civil olydnad! efterlyste före voteringen Svenska bordtennisförbundets ordförande Walter Rönmark, som från talarstolen yrkade avslag.

– Varför skapa ett beroendeförhållande till IOK? Vi har sagt att vi i SOK vill vara en självständig organisation, sade Rönmark, som dock hörde till minoriteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".