Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omtvistad regel blir kvar

Uppdaterat torsdag 28 april 2011 kl 17.05
Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 12.36
Lars-Åke Lagrell: "Frågan är död"
(1:32 min)

Riksidrottsstyrelsen föreslår att 51-procentsregeln ska kvarstå. Fotbollsförbundets Lars-Åke Lagrell ville tidigare ändra regeln men lägger nu ner kampen.

51-procentsregeln, alltså att idrottsföreningars medlemmar ska ha majoritet i idrottens aktiebolag, kvarstår. Det föreslår Riksidrottsstyrelsen.

– Vi har, efter mycket egna idrottspolitiska diskussioner gått igenom de remissförslag som förbunden skickat in, ändå konstaterat att det bästa just nu är att behålla den här gränsen, säger RF:s Karin Mattsson-Weijber.

Radiosporten har gjort en rejäl rundringning bland röstberättigande till årsstämman och då var det en majoritet som talade för en förändring.

– Det finns väldigt skilda uppfattningar i det här och det är också en stadgefråga. Ska man göra en förändring så kräver det två tredjedels majoritet av rösterna och inte bara dryga hälften. Men det är väldigt olika uppfattningar vad som är bäst väg fram.

Fotbollsförbundet har tillsammans med ishockeyförbundet varit drivande för att ändra regeln och flytta ut frågan på varje enskilt specialförbund så att de och deras föreningar själva skulle kunna välja att bolagisera eller inte.

Men fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell lägger nu ner den kampen.

– Den här fråga är just nu död. Dels för att jag har dragit slutsatsen att bolagen kommer att debiteras poliskostnader , säger han.

Även Fäktningsförbundets ordförande Lars Liljegren håller med, trots att det slutgiltiga beslutet fattas på Riksidrottsförbundets årsmöte i slutet av maj.

– Eftersom det här är en stadgeförändring så skulle det ha krävts två tredjedelsmajoritet för att gå fotboll och ishockey till mötes. Jag tror inte att man hade fått det även om Riksidrottsstyrelsen hade föreslagit det. Nu menar jag att frågan på den här punkten är helt död på RF-stämman. Det kommer inte att bli någon ändring, säger Liljegren till Radiosporten.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".