em 2012

Cassano och Balotelli sköt Italien vidare

Publicerat måndag 18 juni 2012 kl 23.06
Richard Henriksson: "Prandelli har en hel del att fundera över"
(2:02 min)
Italien-Irland, fotbolls-EM 2012. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.
1 av 2
Italien-Irland, fotbolls-EM 2012. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.
Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.
2 av 2
Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.

2-0 mot Irland - det räckte för Italien. Antonio Cassano och Mario Balotelli gjorde målen när Italien tog sig till kvartsfinal.

Något "due-due"-resultat mellan Kroatien och Spanien var aldrig nära. Tack vare Spaniens seger var avancemanget helt upp till italienarna själva - seger mot Irland i måndagens match i Poznan skulle bära "gli azzurri" till kvartsfinal i fotbolls-EM.

Irland stod emot den italienska anstormningen i en dryg halvtimme.

I 35:e minuten mötte Antonio Cassano en hörna vid första stolpen, och via Milananfallarens axel orkade bollen med nöd och näppe över mållinjen. 1-0 till Italien i halvtid - välförtjänt efter 45 minuter där italienarna hade 65 procent av bollinnehavet och hade totalt 10-1 i avslut.

Men Irland, redan utslaget ur EM men med turneringens mest lojala fans i ryggen, gav sig inte så enkelt. Laget tog över initiativet efter paus och jagade kvittering, medan Italien ett tag mest verkade intresserat av att slå vakt om den sköra 1-0-ledningen.

– Det var förvånande att se. Italien tappar matchen i takt med att Irland börjar spela tuffare och gå hårdare åt italienarna i närkamperna, säger Radiosportens expertkommentator Richard Henriksson.

Mer än några halvchanser lyckades irländarna ändå inte skapa, och i stället dunkade inhopparen Mario Balotelli in 2-0 på hörna i slutminuten.

Italien slutade därmed tvåa i grupp C och ställs i söndagens kvartsfinal i Kiev mot segraren i Sveriges grupp, det vill säga Frankrike, England eller Ukraina.

– Det finns vissa saker att fundera på för förbundskapten Cesare Prandelli. Det är ett stort frågetecken vem som ska spela bredvid Antonio Cassano på topp. Antonio Di Natale eller Mario Balotelli, säger Henriksson.

Ett eventuellt avbräck för Italien inför kvartsfinalen är mittbacken Giorgio Chiellinis status. Han tvingades byta, skadad, i den andra halvleken och det är ännu osäkert hur pass allvarligt skadad den viktige försvarsresen är.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se